Samsun
+3...+13° C

SSB TV

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvine

üç yıllık aktuaryel karın enflasyon, nema, mark ve dolar bazında karşılaştırılması ekranda sunulmuş olup, son üç yıl nema oranı enflasyon oranının üzerinde gerçekleşmiştir. Yani, 1998 yılında O/o 20.3; 1999 yılında O/o 21 oranında enflasyona göre artış sağlanmıştır.

2000 yılında TÜFE O/o 39, TEFE O/o 32.7 olmasına rağmen, nema oranı O/o 55.4 olarak gerçekleşmiştir. 40. Genel Kurulda hedef olarak gösterilen TEFE ve TUFE rakamlarından yüksek olanının +20 puan üzerinde nema verilmesi hedefine, TEFE'de %2.7 puan oranı üzerinde ulaşıldığı, TÜFE'de ise O/o 3.6 puan oranın altında kalındığı görülmüştür. Nemaya baz teşkil eden aktuaryel karın büyümesi isteniliyorsa, Aktuaryel Bilanço kalemlerine önem verilerek, iştirak kalemleri, buna bağlı olarak da iştirak gelirleri artırılmalıdır.

Şimdi, Gelir-Gider Analizini arz ediyorum.

Kurum'un 2000 yılı gelirleri 1999 yılına göre O/o 17.2 artışla 170 trilyon 715 milyar Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir.

Gelirlerde bir önceki yıla göre artış oranının düşük ger­çekleşmesinin, 2000 yılında faiz oranlarının bir önceki yıla göre çok düşmesinden dolayı plasman gelirlerinde artış

sağlanamaması ve OYAK'ın borç verme. konut kredisi hizmetlerine uygulanan faiz oranlarının bir önceki yıla göre yarı yarıya düşürülmesinden kaynaklandığı görülmüştür. 2000 yılında gerçekleşen toplam gelir; yani, 170.7 trilyon Türk Lirasının açılımında O/o 81,?'sini gelir amaçlı yatırımlar, % 8.5'ini sosyal hizmet gelirleri, % 10.2 si ise  diğer gelirler oluşturmaktadır. Toplam gelir içerisinde en yüksek payı O/o 46.1 oranıyla gelir amaçlı yatırım gelirlerinden; yani. Plasman gelirleri almaktadır. Bunu O/o 19.2'1ik payla iştirak gelirleri,%14.2'Iik payla bağlı ortaklık gelirleri takip etmektedir.

Kurum, 2000 yılında, hazır değerlerini, vadeli mevduat­ta, hazine bonosunda, devlet tahvilinde ve yatırım fonla­rında değerlendirerek, plasman gelirini 1999 yılına göre O/o 1.7 oranında artırarak 78.7 trilyon Türk Lira'lık getiri sağlamıştır. Bu tutarın toplam gelir içerisindeki payı % 46,1 olarak gerçekleşmiştir. Buna mukabil iştirak gelirlerinin:  oranı ise % 19.2'de kalmıştır.

Sosyal hizmet gelirleri, 2000 yılında elde edilen gelirler içerisinde 14.5 trilyon Türk Lirası olarak ikinci sırada yer almaktadır. Bu rakam, 1999 yılında elde edilen 20.6 trilyon Türk Liralık gelire göre O/o 29.7 oranında azalmıştır. Bu azalmanın temel nedeni, 2000 yılında borç verme ve konut kredi faizlerine uygulanan faiz oranlarının Genel Kurul kararlarıyla, 1.1.2000 tarihinden geçerli olmak üzere, aylık %4'ten, aylık % 2'ye düşürülmesinden kaynaklanmaktadır.

Bilindiği üzere, 17.7.2000 tarihinde OYAK ve Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı arasında imzalanan protokole göre, daha önceden OYAK kaynaklarından karşılanan aidata esas maaşın 3 katı limitli, 12 ay vadeli borç verme hizmeti, 1.8.2000 tarihinden itibaren, açık kredi şeklinde, söz konusu banka kaynaklarından üyelerine kullandırılmaya başlanmıştır. 2000 yılı sonunda, bu uygulamayla, 78,336 üye 36.9 trilyon Türk Lirası kredi kullanmıştır. Bu uygulamanın yaygınlaştırılarak sürdürülmesinde yarar görülmektedir.

Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü'nce sağlanan bu imkânından bankanın vazgeçmesi halinde, diğer resmi ve özel bankalarla koordinasyon sağlanarak, Kurum Dışı Kaynakların Borç Verme Hizmetlerinde kullanılmasına devam edilmelidir.

Kurum'un gider analizi yapıldığında, 2000 yılında 6.5 trilyon Türk Liralık gider yapıldığı, giderlerin 1998 yılına göre % 240 oranında, 1999 yılına göre ise % 79.3 ora­nında arttığı görülmektedir.

Giderlerin toplam gelirler içerisindeki payı bir önceki yıl % 2.5 iken, 2000 yılında % 3.8'e ulaşmıştır. Bu artışın, yönetim giderleri içerisinde yer alan sosyal ve kültürel giderlerin artışlarından ve gayrimenkul . İşletme giderleri içerisinde yer alan personel giderini oluşturan İstanbul Mercure Oteli personeline ödenen kıdem tazminatlarından oluştuğu görülmektedir. Giderlerde azami tasarrufun yapılması, cari giderlerin asgari seviyeye çekilmesi için her türlü özenin gösterilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

2000 yılında, Ordu Yardımlaşma Kurumu'na, iştiraklerden toplam 81 trilyon 232 milyar Türk Lirası kar payı tahakkuk ettiği tespit edilmiştir.

Söz konusu kar payını, % 66.4'Iük kısmıyla otomotiv sektörü, otomotiv sektörünü % 20.4 oranıyla çimento sektörü, O/o 8.1 oranıyla finans sektörü takip etmektedir. Otomotiv sektöründe 2000 yılındaki büyük rakamlara ulaşan satışların yaşanan ekonomik krizin etkisiyle 2001 yılında düşeceği değerlendirildiğinden, otomobil satış tale­bi, iç ve dış pazarlama faaliyetleriyle canlı tutulmaya çalışılmalıdır.

Kurum'un çimento iştirakleri 2000 yılında O/o 3.7'lik bir artışla 6.9 milyon ton çimento üreterek sektörden yaklaşık olarak % 19 oranında bir pay almasına rağmen, Bolu, Ünye, Elazığ Çimento Fabrikalarının üretim ve verimliliklerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu fabrikaların üretim, pazarlama ve karlılık bakımından rehabilite edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Tabloda dikkatleri çeken husus, gıda-kimya sektöründen elde edilen Kurum karının ancak % O. 7 olduğu; dolayısıyla, gıda kimya sektörünün,. 2000 yılını, 199p yılında da olduğu gibi, pek verimli ve karlı geçirmediği görülmektedir. iştiraklerimizin 2000 yılında firma bazında karları ve Kurum kar payları incelendiğinde; Goodyear'ın 1999 yılında 4.6 trilyon, 2000 yılında 7.8 trilyon; OYPA'nın 2000 yılın­da 6.4 trilyon, OYAK BANK'ın ise 2000 yılında 8.4 trilyon Türk Lirası zarar ettiği görülmektedir.

Ayrıca, 2 trilyon kar eden HEKTAŞ ile 577.7 milyar TL kar eden TUKAŞ'ın, geçmiş yıl zararlarının mahsubu ne­deniyle, Kurum'a katkı payı ödeyemedikleri görülmektedir.

OYPA'nın personel istihdamı, ücret politikası, pazarlama, en ufak fiyatlandırmalar da dahil tüm yetkilerin merkezde toplanması; yani, yönetim, rekabet, ucuzluk, sadece Ankara Balgat OYPA Mağazasının yıllık kirasının, KDV dahil 129.1 milyar lira, Tandoğan Mağazasının 152.2 milyar lira, Göztepe Mağazasının 153.6 milyar lira, Balıkesir Mağazasının 119.2 milyar lira olduğu göz önünde bulundurularak, ciddi anlamda kira sorununun olduğu gözlenmektedir.

2000 yılında OYPA'nın genel anlamda ödediği KDV dahil kira bedeli 1.5 trilyon liradır. Bu yıl bu kiranın 2 trilyon lira olduğunu veya olacağını değerlendirmekteyiz. Buna da ciddi anlamda eğilinmekte yarar olduğunu Genel Kurul üyeleri olarak düşünüyoruz; çünkü, bu sektör, bizim için çok önemli bir sektör.

Bugün Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla, bu sektörde kriz gören, ciddi anlamda finans sıkıntısı çeken birtakım firmalar var. Bu boşluğu, bu güçlü firmanın rehabilite edilerek, kaynaklarını rasyonel, etkin ve dengeli kullanmak suretiyle rantabilitesini yükselterek, ciddi an­lamda, bu pazarda pazar payımızı, karlılık oranı yükseltilerek artıracağını değerlendiriyoruz. Ayrıca, Ordu Pazarları Girne-Magosa Mağazası'nın 31.12.2000 tarihli Bilançosunun incelenmesinde; satılan ticari malların maliyetinin 7.3 trilyon TL, satışlarla ilgili gelirin 58 milyar lira gibi çok düşük bir karın oluştuğu, satış karlılığı oranının ise % 00.8 gibi kabul edilemez bir oran olduğu; buna karşılık, faiz gelirlerinin 756 milyar lira, di­ğer olağan gelir ve karın ise 6,.1 milyar lira olduğu görülmüştür.

Bu mağazanın mağazacılıktan dolayı faaliyet karının hemen hemen olmadığı; ancak, faiz geliriyle Bilançosunu kara dönüştürdüğü dikkati çekmekte olup, bu mağazanın asli mağazacılık göreviyle ilgili olarak rehabilite edilmesinin ve Kurum'ca sübvanse edilmemesinin uygun olacağını değerlendirmekteyiz.

Ayrıca, bu değerli Mağaza Müdürü'müzün, satış cirosuna göre çok rasyonel kar etmemesine rağmen, 2000 yılında jestiyonla ödüllendirilmesi de Genel Kurul üyeleri ola­rak ayrıca dikkatimizi çekmiş bulunmaktadır.



Çevrimiçi Ziyaretçi

16613 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Köşe Yazarı



Son Köşe Yazısı

Köşe Yazarı



ANKET

Oyak çalışanlarından memnunmusunuz
  • Toplam oy: (0%)
  • Toplam oy: (0%)
Toplam oy:
İlk oy:
Son oy:

ANKET

OYAK'ta yolsuzluk yapılıyor mu?
  • Toplam oy: (0%)
  • Toplam oy: (0%)
Toplam oy:
İlk oy:
Son oy:

ANKET

OYAK nemasından memnunmusunuz
  • Toplam oy: (0%)
  • Toplam oy: (0%)
Toplam oy:
İlk oy:
Son oy:

ANKET

OYAK yatırımlarından memnunmusnuz
  • Toplam oy: (0%)
  • Toplam oy: (0%)
Toplam oy:
İlk oy:
Son oy: