Kıymetli okuyucularım;
söz uçar, yazı kalır ata sözümden yola çıkarak, hiçbir şekilde unutulmaması gereken OYAK çalışanlarının, anayasal düzeni yıkmak, silahlı terör örgütlerine maddi destek sağlamak, silahlı terör örgütleriyle işbirliği, suç işlemek için örgüt kurmak, terör örgütü mensubu olmak, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ortadan kaldırmak, kanlı danıştay katliamı, ABD CİA bağlantılı şirketten casusluk dinleme aletleri almaları gibi bulaştığı tüm terör suçlarını tek tek yayınlayıp, gün yüzüne çıkarıp yargı önünde hesap soracağız.
2011 yılında 300 bin TSK rütbeli personelin birikimi olan 122 milyon doların FETÖ STÖ’ne HİMMET adi altında peşkeş çekilmesinin hesabı, 2001-2002-2003 yıllarında ABD-CİA bağlantılı şirketten 50 Milyon Dolar verip dinleme aletleri almalarının hesabı, OYAK FETÖ imamı coşkun Ulusoy ve avanesinden aynı zamanda bugüne kadar bu terör suçundan dolayı OYAK-FETÖ imamı coşkun Ulusoy ve yandaş-yalaka örgüt üyelerinden, haklarında suç duyurusunda kasıtlı bulunmayan şuan ki OYAK çalışanlarından yargı önünde TÜM MAL VARLIKLARINA EL KONULARAK hesap sorulacaktır.
300 bin TSK rütbeli personelin birikimlerini terör örgütlerine-vakıf-cemaat-tarikatlara peşkeş çeken kim varsa önce tüm mal varlıklarına el konulacak, sonra yargı önünde hesap verecek. Gazeteci Mustafa BIYIK
2001 yılı 41. OYAK Genel Kurul Gizli Toplantı Tutanakları
BAŞKAN • Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk SAKA'yı, sunuş konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet ediyorum.
Buyurun Sayın Başkan.
YÖNETiM KURULU BAŞKANI (E) KORG. Y. SELÇUK SAKA • Sayın Bakanım, Değerli Komutanlar, Değerli Konuklar, Genel Kurulun Değerli Üyeleri, Değerli Çalışma Arkadaşlarım, TRT ve Basının Değerli Temsilcileri;
Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun Yönetim Kurulu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. 41. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na hoş geldiniz. Sizlere, 2000 yılı faaliyetleri ve 2001 yılı hedefleriyle ilgili özet bilgi sunmak üzere huzurlarınızdayım.
OYAK'ın gerçekleştirmiş olduğu hizmetlere ilişkin açıklamalara geçmeden evvel, ülkemizde ve dünyada vuku bulan ekonomik gelişmelere kısaca temas etmek istiyorum.
Bilindiği üzere, Hükümet tarafından Aralık 1999'da uygulamaya konulan ekonomik program çerçevesinde, 2000 yılı içerisinde enflasyon ve faiz oranlarında belirgin düşüşler yaşanmıştır. Toplumun büyük kesiminden destek görmüş olan bu program neticesinde, makro ekonomik göstergelerde düzelmeler görülmüştür.
Ülke açısından çok önemli olan özelleştirme sürecinde bazı gelişmeler yaşanmış, bankacılık sisteminin sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasına, bankaların disiplin altına alınmasına olanak sağlayacak düzenlemeler yapılmaya çalışılmış; buna karşın, ekonomideki aksaklıkları giderebilmek için gerekli olan yasal ve yapısal düzenlemelerin bir kısmı gerçekleştirilebilmiştir. Ancak, bütün bu gelişmeler yanında, 2000 yılının Kasım ve 2001 yılının Şubat aylarında yaşanan ciddi ekonomik krizler üzerine, programdan vazgeçilmek zorunda kalınmış; bunun yerine, dalgalı kur sistemini esas alan ve revize edilen hedefler doğrultusunda yeni bir programın yürürlüğe konulması çalışmaları başlatılmıştır.
Sevinerek belirtmeliyiz ki, Kasım 2000 ve Şubat 2001 aylarında meydana gelen ekonomik krizlerin oluşturduğu tüm olumsuz gelişmelere karşın, üyelerimize olan yasal ve sosyal yükümlülüklerimiz herhangi bir aksama olmadan yerine getirilmiştir.
Kurum, 2000 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler sonucunda, varlık ve parasal açıdan reel anlamda büyüme kaydetmiştir.
Hükümet tarafından uygulanan ekonomik program çerçevesinde oluşan makro ekonomik göstergelere bakıldığında, 2000 yılında düşme eğilimine giren enflasyonun üzerinde nema sağlayacak bir aktuaryel kar hedefine de ulaşılmıştır.
Elde edilen kazancın büyüklüğü, Kurum kaynaklarının, değişen ekonomik trendler içerisinde verimli bir şekilde değerlendirildiğinin açık bir göstergesidir. Gelinen bu nokta, Yönetim olarak bizi elbette sevindirmektedir; ancak, bugünkü görevlerimizi layıkıyla yerine getirme gayretlerini sürdürürken, gelecek kuşakların da OYAK'ın hizmet ve olanaklarından en tatminkar bir düzeyde yararlanabilmelerini sağlayacak imkanları yaratmanın önemi ve önceliğinin bilincindeyiz.
Açıktır ki, sosyal güvenlik sistemlerinin varlıklarını sürdürebilmeleri, üyelerin sağladığı katkıların aktuaryel dengeyi koruyacak şekilde değerlendirilmesiyle ve idaresiyle doğrudan ilgilidir.
Üyelerimizin Kurum'dan beklentilerini biliyoruz ve bu hususta duyarlıyız. Bu beklentileri karşılayabilmenin gayreti ve arayışı, Yönetimimizin sürekli gündemini oluşturmuştur.
Üyelerimizin Kurum'a olan güvenini ise fevkalade önemsiyoruz. Güvenin olmadığı ortamlarda başarılı olmanın mümkün olmadığının da bilincindeyiz. Kurum'a olan güvenin devamını, Kurum'un büyümesi, güçlenmesi, işlevlerini, yükümlülüklerini daha üst düzeylerde yerine getirmesi için en büyük destek olarak görmekteyiz.
ilgili yasal mevzuat ve Genel Kurul kararları, Kurum'un idaresinde ve gelişmesinde doğal olarak belirleyici unsurlar oluşturmuştur ve oluşturmaya da devam edecektir.
2000 yılı faaliyetleri ve 2001 yılı hedeflerine ilişkin açıklamalara geçmeden evvel, Kurumumuz tarafından geçen Genel Kurul Toplantısı sonrasında uygulamaya konulan ve önemli olarak değerlendirdiğim iki konuya da tekrar değinmek istiyorum.
İLGİLİ HABERLER
Kurum'dan büyük fon çıkışına sebep olarak, Kurum'un diğer sosyal hizmetlerini, gelir amaçlı yatırımlarını ve gelirlerini olumsuz etkileyen borç verme hizmetinin bir banka aracılığıyla ve banka fonlarının kullandırılması düşüncesinden hareketle OYAK ile Türkiye Vakıflar Bankası arasında 17 Temmuz 2000 tarihinde bir protokol imzalandığını biliyoruz. Bu anlaşma çerçevesinde, borç verme hizmeti, o zamandan beri, büyük ölçüde bu banka tarafından gerçekleştirilmektedir.
Uygulamaya konan bu sistemin getirilerini belirli bir süre sonra göreceğimiz kanısındayız.
Vakıflar Bankası ile yapılan anlaşma çerçevesinde, üyelerimiz, ilgili bankadan, bilindiği üzere, maaşlarının 3 katı tutarında krediyi düşük faizle çekebilmektedirler. Vakıflar Bankası kredi hesabı, azami limite kadar sürekli kredi kullanımına imkan verecek açık bir kredi sistemidir.
Vakıfbank'tan kredi kullanmak istemeyen üyelerimiz ise, mevcut uygulamadan yararlanmakta ve maaşlarının 2 katı tutarında Kurum'dan borç alabilmeye devam etmektedirler.
Kurum koordinasyonunda gerçekleştirilen diğer bir önemli hizmet de ferdi kaza ve maluliyet sigortasıdır.
Mehmetçik Vakfının katılımı ve AXA-OYAK Hayat Sigorta Anonim Şirketinin katkılarıyla sunulan bu ürün, düşük primli olmasına karşın, yüksek teminat içermektedir.
Ferdi kaza ve maluliyet sigortasının temel amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında yer alan tüm bireylere ek bir sigorta güvencesi sağlamak olup, hizmetten yararlanan bireylerin ve yakınlarının geleceklerine oldukça iyi bir güvence yaratmıştır. Bahse konu sigorta sisteminin şemsiyesi altına giren Silahlı Kuvvetler personelinin adedi her geçen gün artmakta ve Kurum, böyle bir güvenceyi sunmuş olmaktan büyük memnuniyet duymaktadır.
Şimdi, izninizle, 2000 yılı faaliyetleri ve 2001 yılı hedefleriyle ilgili brifingime devam etmek istiyorum.
Bütçe uygulama sonucu:
Kurum'un 2000 yılı Çalışma Programı ve Bütçesi, 40. Genel Kurulun almış olduğu kararlar doğrultusunda gerekli değişiklikler yapılarak yürürlüğe konmuştur.
Yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelere rağmen, hatta krizlere rağmen, 2000 yılında sergilediği performansla, Kurum, hedeflenen gelişmeleri yakalamış ve aşmıştır.
2000 yılı Nakit Bütçesi uygulaması % 7,5 sapmayla 401,3 trilyon lira olarak gerçekleşmiştir.
Nakit Bütçesinin 48,7 trilyon lirasını (ki, bu, bu Bütçenin % 12,1'ine tekabül etmektedir) yasal yardımlar ve işletme giderleri; 238,6 trilyon lirasını (% 59,5'ini) sosyal yardımlar ve gelir amaçlı yatırımlar teşkil etmektedir.
Kurum'un Kuruluş Yasası gereği yapmak zorunda olduğu yasal yardımlardan 2000 yılında yararlanan üye adetleri ve tutarları da şu şekilde gerçekleşmiştir:
3 672 üyeye 29,4 trilyon lira emeklilik yardımı,
194 üyeye 1,5 trilyon lira ölüm yardımı,
189 üyeye 875,8 milyar lira maluliyet yardımı yapılmış,
337 üyeye 114,3 milyar lira aidat iade edilmiştir.
Kar payının kar payı uygulamasına 2000 yılında da devam edilmiş ve bunun sonucunda, 1999 yılına ait kar payını almadan emekliye ayrılan üyeler için, 2000 yılı Haziran ayında 239,9 milyar lira kar payının kar payı ödemesi yapılmıştır.
Kurum Yasası'nda 1996 yılında yapılan değişiklikle uygulamaya konulan emekli maaş sistemine, geçmiş yıllarda olduğu gibi, büyük ilgi devam etmiştir.
Bu çerçevede emeklilik yardımı almaya hak kazanarak emekli olan üyelerimizin % 80, 1 'i sisteme katılma yönünde tercihlerini kullanmışlardır.
Sistemdeki üye adedi 2000 yılı sonunda 21,915'e ulaşmıştır. 2000 yılı Ekim ayında 21,704 kişiye maaş ödemesi yapılmıştır. Bu ödemelerin tutarı yıl içinde 9.6 trilyon liraya ulaşmıştır.
Ölüm ve maluliyet yardımı limitleri maaş artışına paralel olarak artmış ve 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren, en yüksek 13 milyar 346 milyon lira, en düşük 7 milyar 584 milyon lira olarak gerçekleşmiştir.
Biraz evvel arz edildiği üzere, Vakıfbank ile yapılan protokol neticesinde, Kurumca karşılanan borç verme talebinde önemli ölçüde azalma meydana gelmiştir.
2000 yılında 65,314 borç verme talebi karşılanmış ve bu talepler karşılığında 29.6 trilyon Türk Lirası ödemede bulunulmuştur. Bu miktar, serbest fonların % 12.4'ünü, sosyal hizmet yardımlarının % 63.1 'ini oluşturmuştur. Burada rakamlarını göremeyeceksiniz. Vakıflar Bankasından şu ana kadar borç para alan üyelerimizin adedi 125 bin kişiyi aşmıştır.
Üyelikte 29 yılını dolduran üyelere sunulan O/o 80 borç verme hizmeti uygulamasından 143 üye faydalanmış ve bu üyelere 784.9 milyar lira tutarında ödeme yapılmıştır.
Konut kredisi limitleri, 40. Genel Kurulda alınan karar gereği, 1 Haziran 2000-31 Aralık 2000 döneminde 7.5 milyar lira olarak; 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren 10 milyar lira olarak uygulanmaktadır.
Konut kredisi hizmetinden 1,525 üye yararlanmış ve kendilerine 10.8 trilyon lira kredi verilmiştir.
2000 yılında Ankara-Çayyolu'nda 180 konutun inşaatı bitirilerek Eylül-Ekim aylarında hak sahiplerine teslim edilmiştir.
Ankara-Çayyolu'nda 240 konutun inşaatı ise programa uygun olarak yürütülmektedir.
2000 yılında, Takas Protokolü, güvenlik ve altyapı olmak üzere konut arsaları harcamaları tutarı 795.8 milyar lira olmuştur.
Milli Savunma Bakanlığı ile Kurumumuz arasındaki il. Takas Protokolü gereğince, Kurum'un Maliye Bakanlığı'na olan yükümlülüğü yerine getirilerek bu konu sonuçlandırılmıştır. Kurum bünyesinde faaliyet gösteren Ordu Pazarlarından, bilindiği üzere, Kuzey Kıbrıs'ta görev yapan üyelerimiz faydalanmaktadırlar. Bu hizmet çerçevesinde, Girne Mağazası'nda Mal Kredisi, Magosa Toplu Satış ve Depo birimimizde de Kıbrıs'taki askeri kantinlere mal satış hizmeti sunulmaktadır.
1 Temmuz 2000 tarihinden itibaren Girne Ordu Pazarında mal kredisi limiti 1.2 milyar liraya yükseltilmiştir.
Sayın Başkan, Genel Kurulun Değerli Üyeleri, Değerli Konuklar;
Konuşmamın bu bölümünde, sizlere, iştiraklerimiz ve iştiraklerimizin Kurum'a katkıları hususunda maruzatta bulunacağım.
Otomotiv, uluslararası nakliye, akaryakıt dağıtım, çimento, gıda-kimya, tarımsal ilaç, finans, sigorta, leasing, bankacılık, inşaat, turizm, perakendecilik, dış ticaret ve güvenlik alanlarında faaliyet gösteren toplam 25 şirketimizin sermaye artırımları yoluyla mali yapılarını güçlendirmek amacıyla 2000 yılı Nakit Bütçesinden 82.3 trilyon Türk Lirası harcama yapılmıştır. Kurum iştiraklerinin 2000 yılında toplam vergi öncesi karları 287.7 trilyon Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir.
iştiraklerimiz, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi olarak toplam 87.3 trilyon Türk Lirası vergi ödeyerek; 733.3 trilyon Türk Lirası ihracat yaparak ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağladığını belirtmek isterim.
2000 yılında iştiraklerimizin elde ettikleri vergi öncesi karın yasal düzenlemeler çerçevesinde dağıtımı sonunda, iştirak oranımızda Kurumumuz payına düşen toplam temettü tutarı 81.2 trilyon Türk Lirası olmuştur.
2000 yılında iştiraklerimize ait ve Kurumumuz payına düşen Yeniden Değerleme Değer Artış Fonundan karşılanan bedelsiz sermaye tutarı 25.2 trilyon lira, iştiraklerimize ilişkin hisse senedi alım ve satım sonucu elde edilen gelir 13.1 trilyon Türk Lirasıdır.
Sonuç olarak, iştiraklerimiz, 2000 yılında, Kurum'a 119.5 trilyon lira katkı sağlamışlardır.
Yine bu yılda toplam 140,159 adet otomobil üreten iştirakimiz OYAK-Renault, sadece Türkiye'de üretilen Megane SW modelinin çoğunluğunu oluşturduğu 59,797 adet otomobilin ihracatını gerçekleştirmiştir.
Renault marka otomobillerin pazarlamasını gerçekleştiren Mais, 1998 yılında elde ettiği pazar liderliğini, 2000 yılında da, O/o 23 pazar payıyla koruma başarısını sürdürmüştür. Üyelerimize yönelik Renault marka otomobillerin peşin satışlarında sağlanan avantajlar 2000 yılında da sürdürülmüş ve yıl içerisinde uygun faiz oranları ve uzun vadeli ödeme planlarıyla otomobil alabilmeleri amacıyla kampanyalar düzenlenmiştir.
2000 yılında 3,510 üyemiz peşin, 67 kaparolu ve 2,290 üyemiz kampanyadan olmak üzere toplam 5,867 üyemiz uygun koşullarla indirimli Renault marka otomobil sahibi olmuşlardır.
OMSAN, 2000 yılında, önceki yıllarda olduğu gibi, nakliye sektörünün önde gelen firmaları arasında yer almış ve ekonominin gelişen ve değişen ihtiyaç ve taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla yatırımlarını sürdürmüştür.
SEL YAK, 2000 yılında sektörde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, pazardaki yerini sağlamlaştırmaya yönelik stratejilerini uygulamaya devam etmiştir. Bu strateji, daha ziyade, büyük metropollerde, büyük volümlü büyük akaryakıt istasyonları açmayı veya bünyesine katmayı öngören bir stratejidir.
Adana Çimento Fabrikası, 3. ve 4. değirmenlerinin modifikasyon yatırımını tamamlayarak çimento öğütme kapasitesini artırmıştır. Ayrıca, bölgedeki yoğun enerji ve altyapı yatırımlarına da beton sağlayacak olan şirket, beton santral ve trans mikser sayısını da artırmış bulunmaktadır.
Bolu Çimento, bu dönem zarfında, Bolu'da yeni bir hazır beton tesisini devreye almıştır. Ünye Çimento, Rize Çayeli'ndeki liman ve paketleme tesisini faaliyete geçirmiştir. Çimentonun adı geçen bölgeye deniz yoluyla oldukça ekonomik olarak ulaşmasına imkân veren tesis, kurulduğu ilk yılda bir çevre ödülü de almıştır. Şirket, Ünye’de de bir mobil hazır beton ünitesini hizmete sokmuştur. Mardin Çimento, 150 bin ton kapasiteli kapalı klinkerstokholünü tamamlamıştır. Şirket, böylece, stoklamak durumunda kaldığı klinkeri en iyi koşullarda muhafaza ederek, kayıpları en aza indirecektir.
Elazığ Çimento, yeni bir kırıcı ünitesi kurarak, hammadde temininde yaşadığı darboğazları giderecek konuma gelmiştir.
Bankacılık ve finans sektörü açısından 2000 yılının çok zor bir yıl olduğunu biliyoruz. Nitekim OYAK BANK açısından, bu yıl, çok zor bir yıl olarak geçmiştir.
İLGİLİ HABERLER
Kurum'dan büyük fon çıkışına sebep olarak, Kurum'un diğer sosyal hizmetlerini, gelir amaçlı yatırımlarını ve gelirlerini olumsuz etkileyen borç verme hizmetinin bir banka aracılığıyla ve banka fonlarının kullandırılması düşüncesinden hareketle OYAK ile Türkiye Vakıflar Bankası arasında 17 Temmuz 2000 tarihinde bir protokol imzalandığını biliyoruz. Bu anlaşma çerçevesinde, borç verme hizmeti, o zamandan beri, büyük ölçüde bu banka tarafından gerçekleştirilmektedir.
Uygulamaya konan bu sistemin getirilerini belirli bir süre sonra göreceğimiz kanısındayız.
Vakıflar Bankası ile yapılan anlaşma çerçevesinde, üyelerimiz, ilgili bankadan, bilindiği üzere, maaşlarının 3 katı tutarında krediyi düşük faizle çekebilmektedirler. Vakıflar Bankası kredi hesabı, azami limite kadar sürekli kredi kullanımına imkan verecek açık bir kredi sistemidir.
Vakıfbank'tan kredi kullanmak istemeyen üyelerimiz ise, mevcut uygulamadan yararlanmakta ve maaşlarının 2 katı tutarında Kurum'dan borç alabilmeye devam etmektedirler.
Kurum koordinasyonunda gerçekleştirilen diğer bir önemli hizmet de ferdi kaza ve maluliyet sigortasıdır.
Mehmetçik Vakfının katılımı ve AXA-OYAK Hayat Sigorta Anonim Şirketinin katkılarıyla sunulan bu ürün, düşük primli olmasına karşın, yüksek teminat içermektedir.
Ferdi kaza ve maluliyet sigortasının temel amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında yer alan tüm bireylere ek bir sigorta güvencesi sağlamak olup, hizmetten yararlanan bireylerin ve yakınlarının geleceklerine oldukça iyi bir güvence yaratmıştır. Bahse konu sigorta sisteminin şemsiyesi altına giren Silahlı Kuvvetler personelinin adedi her geçen gün artmakta ve Kurum, böyle bir güvenceyi sunmuş olmaktan büyük memnuniyet duymaktadır.
Şimdi, izninizle, 2000 yılı faaliyetleri ve 2001 yılı hedefleriyle ilgili brifingime devam etmek istiyorum.
Bütçe uygulama sonucu:
Kurum'un 2000 yılı Çalışma Programı ve Bütçesi, 40. Genel Kurulun almış olduğu kararlar doğrultusunda gerekli değişiklikler yapılarak yürürlüğe konmuştur.
Yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelere rağmen, hatta krizlere rağmen, 2000 yılında sergilediği performansla, Kurum, hedeflenen gelişmeleri yakalamış ve aşmıştır.
2000 yılı Nakit Bütçesi uygulaması % 7,5 sapmayla 401,3 trilyon lira olarak gerçekleşmiştir.
Nakit Bütçesinin 48,7 trilyon lirasını (ki, bu, bu Bütçenin % 12,1'ine tekabül etmektedir) yasal yardımlar ve işletme giderleri; 238,6 trilyon lirasını (% 59,5'ini) sosyal yardımlar ve gelir amaçlı yatırımlar teşkil etmektedir.
Kurum'un Kuruluş Yasası gereği yapmak zorunda olduğu yasal yardımlardan 2000 yılında yararlanan üye adetleri ve tutarları da şu şekilde gerçekleşmiştir:
3 672 üyeye 29,4 trilyon lira emeklilik yardımı,
194 üyeye 1,5 trilyon lira ölüm yardımı,
189 üyeye 875,8 milyar lira maluliyet yardımı yapılmış,
337 üyeye 114,3 milyar lira aidat iade edilmiştir.
Kar payının kar payı uygulamasına 2000 yılında da devam edilmiş ve bunun sonucunda, 1999 yılına ait kar payını almadan emekliye ayrılan üyeler için, 2000 yılı Haziran ayında 239,9 milyar lira kar payının kar payı ödemesi yapılmıştır.
Kurum Yasası'nda 1996 yılında yapılan değişiklikle uygulamaya konulan emekli maaş sistemine, geçmiş yıllarda olduğu gibi, büyük ilgi devam etmiştir.
Bu çerçevede emeklilik yardımı almaya hak kazanarak emekli olan üyelerimizin % 80, 1 'i sisteme katılma yönünde tercihlerini kullanmışlardır.
Sistemdeki üye adedi 2000 yılı sonunda 21,915'e ulaşmıştır. 2000 yılı Ekim ayında 21,704 kişiye maaş ödemesi yapılmıştır. Bu ödemelerin tutarı yıl içinde 9.6 trilyon liraya ulaşmıştır.
Ölüm ve maluliyet yardımı limitleri maaş artışına paralel olarak artmış ve 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren, en yüksek 13 milyar 346 milyon lira, en düşük 7 milyar 584 milyon lira olarak gerçekleşmiştir.
Biraz evvel arz edildiği üzere, Vakıfbank ile yapılan protokol neticesinde, Kurumca karşılanan borç verme talebinde önemli ölçüde azalma meydana gelmiştir.
2000 yılında 65,314 borç verme talebi karşılanmış ve bu talepler karşılığında 29.6 trilyon Türk Lirası ödemede bulunulmuştur. Bu miktar, serbest fonların % 12.4'ünü, sosyal hizmet yardımlarının % 63.1 'ini oluşturmuştur. Burada rakamlarını göremeyeceksiniz. Vakıflar Bankasından şu ana kadar borç para alan üyelerimizin adedi 125 bin kişiyi aşmıştır.
Üyelikte 29 yılını dolduran üyelere sunulan O/o 80 borç verme hizmeti uygulamasından 143 üye faydalanmış ve bu üyelere 784.9 milyar lira tutarında ödeme yapılmıştır.
Konut kredisi limitleri, 40. Genel Kurulda alınan karar gereği, 1 Haziran 2000-31 Aralık 2000 döneminde 7.5 milyar lira olarak; 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren 10 milyar lira olarak uygulanmaktadır.
Konut kredisi hizmetinden 1,525 üye yararlanmış ve kendilerine 10.8 trilyon lira kredi verilmiştir.
2000 yılında Ankara-Çayyolu'nda 180 konutun inşaatı bitirilerek Eylül-Ekim aylarında hak sahiplerine teslim edilmiştir.
Ankara-Çayyolu'nda 240 konutun inşaatı ise programa uygun olarak yürütülmektedir.
2000 yılında, Takas Protokolü, güvenlik ve altyapı olmak üzere konut arsaları harcamaları tutarı 795.8 milyar lira olmuştur.
Milli Savunma Bakanlığı ile Kurumumuz arasındaki il. Takas Protokolü gereğince, Kurum'un Maliye Bakanlığı'na olan yükümlülüğü yerine getirilerek bu konu sonuçlandırılmıştır. Kurum bünyesinde faaliyet gösteren Ordu Pazarlarından, bilindiği üzere, Kuzey Kıbrıs'ta görev yapan üyelerimiz faydalanmaktadırlar. Bu hizmet çerçevesinde, Girne Mağazası'nda Mal Kredisi, Magosa Toplu Satış ve Depo birimimizde de Kıbrıs'taki askeri kantinlere mal satış hizmeti sunulmaktadır.
1 Temmuz 2000 tarihinden itibaren Girne Ordu Pazarında mal kredisi limiti 1.2 milyar liraya yükseltilmiştir.
Sayın Başkan, Genel Kurulun Değerli Üyeleri, Değerli Konuklar;
Konuşmamın bu bölümünde, sizlere, iştiraklerimiz ve iştiraklerimizin Kurum'a katkıları hususunda maruzatta bulunacağım.
Otomotiv, uluslararası nakliye, akaryakıt dağıtım, çimento, gıda-kimya, tarımsal ilaç, finans, sigorta, leasing, bankacılık, inşaat, turizm, perakendecilik, dış ticaret ve güvenlik alanlarında faaliyet gösteren toplam 25 şirketimizin sermaye artırımları yoluyla mali yapılarını güçlendirmek amacıyla 2000 yılı Nakit Bütçesinden 82.3 trilyon Türk Lirası harcama yapılmıştır. Kurum iştiraklerinin 2000 yılında toplam vergi öncesi karları 287.7 trilyon Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir.
iştiraklerimiz, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi olarak toplam 87.3 trilyon Türk Lirası vergi ödeyerek; 733.3 trilyon Türk Lirası ihracat yaparak ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağladığını belirtmek isterim.
2000 yılında iştiraklerimizin elde ettikleri vergi öncesi karın yasal düzenlemeler çerçevesinde dağıtımı sonunda, iştirak oranımızda Kurumumuz payına düşen toplam temettü tutarı 81.2 trilyon Türk Lirası olmuştur.
2000 yılında iştiraklerimize ait ve Kurumumuz payına düşen Yeniden Değerleme Değer Artış Fonundan karşılanan bedelsiz sermaye tutarı 25.2 trilyon lira, iştiraklerimize ilişkin hisse senedi alım ve satım sonucu elde edilen gelir 13.1 trilyon Türk Lirasıdır.
Sonuç olarak, iştiraklerimiz, 2000 yılında, Kurum'a 119.5 trilyon lira katkı sağlamışlardır.
Yine bu yılda toplam 140,159 adet otomobil üreten iştirakimiz OYAK-Renault, sadece Türkiye'de üretilen Megane SW modelinin çoğunluğunu oluşturduğu 59,797 adet otomobilin ihracatını gerçekleştirmiştir.
Renault marka otomobillerin pazarlamasını gerçekleştiren Mais, 1998 yılında elde ettiği pazar liderliğini, 2000 yılında da, O/o 23 pazar payıyla koruma başarısını sürdürmüştür. Üyelerimize yönelik Renault marka otomobillerin peşin satışlarında sağlanan avantajlar 2000 yılında da sürdürülmüş ve yıl içerisinde uygun faiz oranları ve uzun vadeli ödeme planlarıyla otomobil alabilmeleri amacıyla kampanyalar düzenlenmiştir.
2000 yılında 3,510 üyemiz peşin, 67 kaparolu ve 2,290 üyemiz kampanyadan olmak üzere toplam 5,867 üyemiz uygun koşullarla indirimli Renault marka otomobil sahibi olmuşlardır.
OMSAN, 2000 yılında, önceki yıllarda olduğu gibi, nakliye sektörünün önde gelen firmaları arasında yer almış ve ekonominin gelişen ve değişen ihtiyaç ve taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla yatırımlarını sürdürmüştür.
SEL YAK, 2000 yılında sektörde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, pazardaki yerini sağlamlaştırmaya yönelik stratejilerini uygulamaya devam etmiştir. Bu strateji, daha ziyade, büyük metropollerde, büyük volümlü büyük akaryakıt istasyonları açmayı veya bünyesine katmayı öngören bir stratejidir.
Adana Çimento Fabrikası, 3. ve 4. değirmenlerinin modifikasyon yatırımını tamamlayarak çimento öğütme kapasitesini artırmıştır. Ayrıca, bölgedeki yoğun enerji ve altyapı yatırımlarına da beton sağlayacak olan şirket, beton santral ve trans mikser sayısını da artırmış bulunmaktadır.
Bolu Çimento, bu dönem zarfında, Bolu'da yeni bir hazır beton tesisini devreye almıştır. Ünye Çimento, Rize Çayeli'ndeki liman ve paketleme tesisini faaliyete geçirmiştir. Çimentonun adı geçen bölgeye deniz yoluyla oldukça ekonomik olarak ulaşmasına imkân veren tesis, kurulduğu ilk yılda bir çevre ödülü de almıştır. Şirket, Ünye’de de bir mobil hazır beton ünitesini hizmete sokmuştur. Mardin Çimento, 150 bin ton kapasiteli kapalı klinkerstokholünü tamamlamıştır. Şirket, böylece, stoklamak durumunda kaldığı klinkeri en iyi koşullarda muhafaza ederek, kayıpları en aza indirecektir.
Elazığ Çimento, yeni bir kırıcı ünitesi kurarak, hammadde temininde yaşadığı darboğazları giderecek konuma gelmiştir.
Bankacılık ve finans sektörü açısından 2000 yılının çok zor bir yıl olduğunu biliyoruz. Nitekim OYAK BANK açısından, bu yıl, çok zor bir yıl olarak geçmiştir.
İLGİLİ HABERLER
Sigorta ve fon yönetimi alanında dünya liderlerinden biri olan Fransız AXA Grubu ile Kurumumuz ortaklığında 1999 yılında kurulmuş olan iştirakimiz AXA-OYAK Holding bünyesinde faaliyet gösteren AXA-OYAK Sigorta, 1999 yılında olduğu gibi, 2000 yılını da, prim üretiminde sektör lideri olarak tamamlamıştır.
Hayat ve sağlık branşlarında faaliyet gösteren ve hisselerinin tamamı AXA-OYAK Holding'e ait bulunan AXAOYAK Hayat Sigorta Anonim Şirketi ise, uluslararası standartta yeni ve değişik hayat ve sağlık sigortası ürünleriyle hizmet sunumuna devam etmektedir.
OYAK Menkul Değerler Anonim Şirketi, 2000 yılı içinde OYAK Menkul Değerler (A) Tipi Değişken Fonunun halka arzını gerçekleştirmiş ve yıl içinde faaliyete geçen "OYAKTEL", "OYAKNET" ve "OYAKBORSA" (Cali Center) faaliyetleriyle müşterilerine yeni alternatifler sunmuş ve daha hızlı ve kaliteli hizmet almalarını sağlamıştır. HEKTAŞ, yaşanan iklim koşulları, agresif pazarlama stratejileriyle yer almaya çalışan yabancı rakipler, hammaddedeki dışa bağımlılık, ilaç fiyatlarının düşük seyretmesi, devlet ihalelerinin iptal edilmesi gibi nedenlerle pek parlak bir yıl geçirmemiş olmasına rağmen, zamanında aldığı tedbirlerle, yılı % 17,6 pazar payıyla sektörün lider şirketi olarak tamamlamıştır.
TUKAŞ, 2000 yılında, müşteri taleplerini göz önünde bulundurarak, ürün çeşitlemesi ve yurtiçi-yurtdışı pazardaki yerini sağlamlaştırma gayretini sürdürmüştür.
OYPA, yeni ve daha verimli mağazalar açma stratejisi çerçevesinde, 30 Kasım 2000 tarihinde Bornova Mağazası'nı hizmete açmıştır.
OYTUR, 2000 yılında, sürekli değişen ve gelişen tüketici tercihlerini göz önünde bulundurarak, sunduğu hizmet portföyünü zenginleştirmeye çalışmıştır.
OYAK inşaat, Ankara-Çayyolu'nda 180 konutluk inşaatı, Bursa-Uludağ_yurt inşaatını, OMSAN'a ait Gebze ve Cevizli tesislerini, Unye Çimento bunker inşaatını ve Mardin Çimento klinker inşaatını bitirerek teslim etmiştir. Ayrıca, yıl içinde, Zirvekent il. Etap 178 konutluk inşaata başlamıştır.
OYTAŞ, gerek yurtiçi gerekse yurtdışı ticarf faaliyetlerinde, piyasadaki olumsuz gelişmelere rağmen, başarılı bir yıl geçirmiştir.
OYAK Güvenlik ise, 2000 yılının son ayında kurulmuş, kuruluş işlemlerini tamamlamış ve 2001 yılı başında faaliyete geçmiştir. iştiraklerimize ait hisse senedi alış-satış işlemleri portföy işletmeciliği kapsamında 2000 yılında da sürdürülmüş, yıl sonu itibariyle 14 trilyon 457 milyar 800 milyon liralık alış, 13 trilyon 119 milyar 400 milyon liralık satış yapılmıştır. Hisse senedi alış ve satış işlemleri sonucunda 13 tril-yon 213 milyar 700 milyon lira kar tahakkuk ettirilmiştir. Sayın Başkanım, Değerli Arkadaşlar;
Kurum, 2000 yılında da üyelerine sağladığı nemayı artırma çabası içerisinde gelir amaçlı yatırım alanlarında araştırmalarını sürdürmüş, mevcut fonlarını ekonomik koşullara uygun olarak değerlendirmiş ve bunun sonucunda, 2000 yılının zorlu ekonomik koşullarına rağmen, Çalışma Programı'nda öngörülen hedeflerin de üzerine ulaşmaya muvaffak olmuştur.
Yukarıda belirttiğim, biraz evvel arz ettiğim faaliyetler sonucunda, 2000 yılında Kurum Net Varlığı 551 trilyon 519 milyar liraya ulaşmıştır. Dolar bazında ise Kurum varlığı % 8.1 oranında reel bir artış göstermiş ve 873 milyon dolara ulaşmıştır.
Sonuçta, Kurum, 2000 yılını 217.4 trilyon lira aktuaryel karla tamamlamıştır.
Elde edilen aktuaryel karın tamamı üye hesaplarına yansıtıldığı takdirde üyelerimize % 55.4 oranında nema sağlanacağı tespit edilmiştir. % 55.4 nema oranı;
Toptan eşya fiyat artışının (TEFE) 22.7 puan, Tüketici fiyatları artışının (TÜFE) 16.4 puan,
12 aylık dolar kuru artışının 31.2 puan,
12 aylık mark kuru artışının 41.4 puan,
12 aylık külçe altın satış fiyatı artışının 39.2 puan, Bankaların ortalama mevduat faiz oranlarının 25 puan, Üzerinde gerçekleşmiştir. Bu orandaki nemayla, üye birikimlerine enflasyonun üzerinde nema verilerek, birikimlerinin reel anlamda değer kazanması sağlanmıştır.
Reel artışa, 1999 ve 2000 yıllarında emekliye ayrılan kıdemli albay ve kıdemli başçavuş rütbelerindeki üyelerimize yapılan emeklilik yardımları örnek olarak verilebilir.
1999 yılında emekli olan kıdemli albay rütbesindeki üyeler yaklaşık 25,295 ABD Doları karşılığı emekli ikramiyesi alırken, 2000'de aynı rütbeden emekli olanlar için bu ikramiye 28,053 ABD Doları karşılığına yükselmiştir.
1999 yılında emekli olan kıdemli başçavuş rütbesindeki üyelerimiz 22,733 ABD Doları karşılığı emekli ikramiyesi alırken, 2000'de aynı rütbeden emekli olanlar için bu ikramiye 27,719 ABD Doları karşılığına yükselmiştir. Üyelerimizin 1978 yılından itibaren dolar değerli olarak emeklilik yardımlarını izlediğimizde, reel artışın seyri net olarak görülmektedir.
Şimdi biraz da diğer hizmetlerimizden bahsetmek istiyorum.
Kurum'un üyelerine yönelik olarak sunduğu diğer hizmetlerle ilgili olarak 2000 yılına ait uygulama sonuçları kısaca şöyledir:
Yıl sonu itibariyle 8,003 iştirakçisi bulunan Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sistemi'nde, yıllık ortalama nema % 100.7 olarak gerçekleşmiştir.
Üyelerimizin konut sorununun çözümünde orta ve uzun vadede kolaylık sağlayacak olan Konut Ön Biriktirim Fonuna katılımdaki artış geçtiğimiz seneye göre % 126 olmuş ve yıl sonu itibariyle üye adedi 38,511 'e ulaşmıştır.
2000 yılında yoğun olarak sürdürülen tanıtıcı faaliyetlere, 2001 yılında da devam edilmektedir.
Konut Ön Biriktirim Fonu birikimlerinin 2000 yılında ortalama getirisi % 62.7 olmuştur ..
Üyelerimizin konut taleplerini en iyi şekilde karşılayabilmek ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla, büyük çaplı konut projeleri çalışmalarına da başlanmıştır. Bu hizmetlerin yanı sıra, üyeler ile Kurum arasındaki iletişimi kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla 1 Mart 1999'd kurulan Üye Daimi Temas Noktası, yeni oluşturulan "Üye Odaklı Organizasyon" yapısında Hizmet Sunum Müdürlüğü içerisinde faaliyetlerine devam etmektedir.
Ayrıca, Kurum'un Hizmet Sunum Müdürlüğü bünyesinde haftanın 7 günü 24 saat aralıksız hizmet verilebilmesi için, yeteri kadar telefon hattı, askeri telefon hattı, faks, tele-mesaj ve internet sistemleri tesis edilmiştir.
Kurumumuz, var olan durumla yetinmeyerek, iletişim sistemlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilebilmesi amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.
OYAK'ın kuruluşu, görevleri ve faaliyetlerini üyelere tanıtmak amacıyla, 2000 yılında da yoğun faaliyet gösterilmiştir.
Kurum'un 40. Kuruluş Yılı nedeniyle bir ajanda bastırılmış ve tüm üyelerin yanı sıra, askeri okul öğrencilerine de ulaştırılmıştır.
Bunun yanında, bültenler, dergiler, broşürler, duvar gazeteleri periyodik olarak yayımlanmış, konusuna göre, ya ilgilendiren üyelere veya tüm üyelere gönderilmiştir.
Ayrıca, Kurum'un gelecekteki üyeleri arasında yer alan askerî okullardaki son sınıf öğrencilerine tanıtıcı konferanslar verilmiştir. Konferanslar, halen sürdürülmektedir. 2000 yılı Program hedeflerimiz: Bu bölümde de, sizlere, Kurum'un 2001 yılına ilişkin hedeflerini özet olarak arz etmek istiyorum.
İLGİLİ HABERLER
2000 yılı Kasım ayında yaşanan ekonomik istikrarsızlık sonucunda, 2001 yılı Şubat ayında patlayan ve halen devam eden kriz neticesinde, makro ekonomik hedefler ve temel ekonomik büyüklükler açısından Türkiye belirsiz bir ortama girmiştir.
Piyasaların henüz oturmadığı bu belirsizlik ortamında yapılacak bütçelerin gerçekçi sonuçlar vermesi beklenemez. Ancak, artık gerçekçiliğini yitirdiği bilinen varsayımlarla hazırlanan 2001 yılı Çalışma Programı ve Bütçesi, temel kalemlerin oransal büyüklüklerini göstermesi, ana yaklaşımları ihtiva etmesi ve üyelerimize olan yükümlülüklerimizi göstermesi açısından önem arz etmektedir.
Gelişmelerin sürekli takip edilerek, makro ekonomik hedeflerde oluşabilecek yeni durumlar ve bilgiler çerçevesinde revize edilecek olan 2001 yılı Çalışma Programı ve Bütçesinin ana prensipleri ve verdiği mesajlar açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu bakımdan, 2001 yılı Nakit Bütçesi'nin sosyal hizmet harcamaları kapsamında yer alan borç verme hizmetlerine 8.7 trilyon lira, konut kredilerine 21.9 trilyon lira, konut arsaları ve konut inşaatlarına 34.1 trilyon lira kaynak tahsis edilmiştir.
Halen ülke ekonomisinin içinde bulunduğu belirsizlik, döviz, Türk Lirası ve faiz piyasalarının sağlıklı bir işleyişe kavuşmaması, sosyal hizmetlerde uygulanacak faizler konusunda sıkıntılar yaratmaktadır.
Bilindiği üzere, şu an itibariyle borç verme faizleri, aidata esas maaşın 2 katı borç 6 ay vade için % 3, 9-12 ay vade için aylık % 3.5'tir.
Sizlere sunulan 8 No'lu Rapor çerçevesinde, sosyal hizmet faiz ve diğer koşullarının belirlenmesinde Yönetim Kurulumuzun ve Genel Müdürlükçe ortaya konulan seçeneklerin değerlendirilmesinin uygun olacağı kanısındayız. Bu girişten sonra, konut kredisinin 1.5.2001 tarihinden itibaren 12.5 milyar lira olması, Kıbrıs'ta görev yapan üyelerimiz için Ordu Pazarı mal kredisi limitinin 1.5.2001 tarihinden itibaren 1.5 milyar lira olarak benimsenmesi, Genel Kurul'un takdirlerine bağlı olarak öngörülmüştür.
Çalışma Programı ve Bütçesi'nde belirtildiği üzere, Ankara Eryaman'da üyelerimiz için konut inşaatlarına bu yıl başlanacaktır.
Bu konutları ve ödeme koşullarını tanıtıcı broşürler hazırlanmış ve üyelere gönderilmiştir.
Eryaman 1. Etapta, 688 konut, 100 metrekarenin altında ve üstünde olmak üzere iki alternatifli olarak üyelere sunulmaktadır.
iştiraklerimiz:
Kurum iştiraklerinin 2001 yılı sonunda vergi öncesi kar hedefleri toplam 248.5 trilyon Türk Lirası olarak öngörülmüştür. 2001 yılında iştiraklerimizin bu karlarından iştirak oranımız çerçevesinde Kurum'umuza düşecek temettü tutarının 73.1 trilyon lira olması beklenmektedir.
2001 yılı ana hedeflerimizi;
Üyelerimize olan yasal ve sosya1 yardım sorumluluklarımızı aksatmadan ve üyelerimizin beklentilerini ön plana alan içerik ve hizmet kalitesi doğrultusunda yerine getirmek,
Mevcut iştiraklerimizi güçlendirerek ve azami verimlilikte çalıştırarak en yüksek kar payını sağlamak,
Nakit fonlarımızı en uygun sermaye piyasası araçlarında değerlendirerek azami kazanç sağlamak,
Yeni oluşan trendler doğrultusunda verimli iş sahalarına ilişkin olarak araştırmalar yapmak, uygun görüldüğü takdirde yatırım yapmak,
Ekonominin sağlayacağı yeni imkanlardan, fırsatlardan, oluşumlardan yararlanarak Kurum'u güçlendirmek, üyelerine çok daha tatminkar olanaklar sağlayacak düzeye çıkarmak,
Teşkil etmektedir.
Kurum gelirlerini artırmak ve yeni yatırımlara kaynak sağlamak için, portföy işletmeciliğinin geliştirilerek devam ettirilmesi planlarımız arasındadır.
Değerli Üyeler;
Her yıl bu konuşmamın son cümlelerini, öngörülerimizin gerçekleşmesi halinde yıl sonu enflasyonu rakamının ne olabileceğini belirtmeye ve buna dayanarak, nema oranımıza ait hedeflerimizi arz etmeye ayırıyordum.
içinde bulunduğumuz kriz ve süregelen belirsizlik ortamında bunun gerçekçi olmayacağı açıktır.
Bununla birlikte, Yönetimin ve bütün Kurum çalışanlarının çabalarının, Kurum varlığının reel bazda büyütülmesine ve üyelerimize oldukça yüksek çıkacağı değerlendirilirken enflasyonun üstünde nema sağlanmasına yoğunlaşacağını belirtmek isterim.
Genel Kurulda alınacak yol gösterici, yapıcı, rasyonel kararlarla, Kurum'un daha da ileriye gideceğine inanmaktayız. Üyelerimize, bireysel eşitlik ilkesi çerçevesinde daha fazla ve daha yararlı hizmetler yapmak hedefimizdir. Şahsım ve OYAK Yönetimi adına, Genel Kurula çalışmalarında başarılar diler; saygılar sunarım.
Teşekkür ederim efendim.
BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Başkan
Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Selçuk SAKA 'nın konuşmasını dinlediniz. Gündemimizin 5. maddesine geçiyoruz.
GÜNDEM MADDESi 5 : 2000 yılı Bilanço, Kar-Zarar Hesabı, Yapılan işler Raporu, Aktuaryel Rapor ile Denetleme Kurulu Raporunun sunulması, görüşülmesi.
BAŞKAN - Raporlann okunmamasıyla ilgili bir önerge var; okutuyorum: 2001 Yılı 41. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığına
Önerge No: 3
Yeni gündemin 5. maddesi gereğince, 2000 yılı Bilanço, Kar ve Zarar Hesabı, Yapılan işler Raporu ve 2000 yılı Aktuaryel Raporu toplantı öncesinde tüm Genel Kurul üyelerine gönderilmiş ve incelenmiş olup, raporlar hakkında yapılacak eleştirilere yeterli zamanın ayrılabilmesini temin amacıyla, anılan raporların okunmamasını,
Arz ve teklif ederiz.
BAŞKAN - Sayın Mustafa KUZU ve arkadaşlarının raporlann okunmamasıyla ilgili önergesini dinlediniz.
Bu önergeyle ilgili söz isteyen arkadaşımız var mı? Yok.
Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler ... Etmeyenler. .. Raporlann okunmaması şeklindeki önerge kabul edilmiştir.
2000 yılı Bilanço, Kar-Zarar Hesabı, Yapılan işler Raporu, Aktuaryel Raporun sunulması sonrası Denetleme Kurulu Raporu sonuçlan huzurlarınızda okunacaktır.
Denetleme Kurulunun Raporunu Tuğamiral Sayın Feyyaz ÖĞÜTÇÜ sunacaklardır.
Buyurun.
DENETLEME KURULU ÜYESi TUĞA. A. FEYYAZ ÖĞÜTÇÜ - Sayın Bakanım, Sayın Kara Kuvvetleri komutanım, Sayın Komutanlarım, Genel Kurulun Değerli Üyeleri; Ordu Yardımlaşma Kurumu ve iştiraklerinin 2000 yılı faaliyetleri sonucunda hazırlanan mali ve aktuaryel tablola!, 205 sayılı Kurum Yasası, yürürlükteki Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlan ve yönetmelikler çerçevesinde belge ve kayıtlar üzerinde incelenmiş, değerlendirmeler ve varılan sonuçlar Denetleme Kurulu Raporunda ayrıntılı olarak açıklanmış ve görüşlerinize sunulmuştur.
Şimdi, hazırlamış olduğumuz Denetleme Kurulu Raporunun bir özetini sunmak istiyorum.
Kurum'un mali büyüklüğünün ilk önemli göstergesi olarak Kurum net varlığı bir önceki yıla göre % 59.2 oranında artarak 551 trilyon 519 milyar liraya ulaşmıştır. iştirakleriyle birlikte değerlendirildiğinde, Kurum'un, önemli bir ekonomik gücü elinde tuttuğu görülmektedir.
- Genel Kurula 386 trilyon 243 milyar lira olarak sunulan ve Genel Kurul kararlarının etkisiyle 373 trilyon 446 milyar lira olarak belirlenen Kurum 2000 yılı Nakit Bütçesi, % 7.5 oranında artış ve 27 trilyon 873 milyar lira fazlayla 401 trilyon 320 milyar lira olarak gerçekleşmiştir.
Nakit Bütçesindeki sapma O/o 15'in altında olduğu için, Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı gerekmemiştir.
2000 yılı içinde üçer aylık dönemler itibariyle nakit hareketleri incelendiğinde, bütün dönemlerde nakit fazlalarının oluştuğu ve bu nakit değerlerin, ekonomik koşulların elverdiği alanlarda değerlendirilerek, faiz gelirlerinin sağlandığı görülmüştür.
1999 yılından devreden 113 trilyon 338 milyar lira dönem başı fon, yıl içinde oluşan ilave 94 trilyon 586 milyar lira fonla birlikte, yıl sonunda 207 trilyon 925 milyar Türk Lirası'na ulaşarak 2001 yılına devretmiştir.
Kurum'un 2000 yılı Mali ve Aktuaryel Raporlarına göre oransal analizler yapılmış, likidite ve finansal yapı oranlarının sağlıklı bir yapıya işaret ettiği tespit edilmiştir.
Mali karlılık oranlarında bir önceki yıla göre görülen düşüşler ise, 2000 yılında uygulanan Ekonomik İstikrar Programı paralelinde enflasyonun düşme eğilimi içinde olmasıyla birlikte düşünüldüğünde, Denetleme Kurulu tarafından makul karşılanmıştır.
Kurum, niteliği itibariyle ek bir sosyal güvenlik kuruluşu olduğu için, bazı oransal göstergelerin ticari ve sanayi kuruluşlarınınkinden farklı değerlerde olması doğaldır. Bu sebeple, Kurum'un üye birikimlerini yüksek düzeylerde nemalandırma hedefi doğrultusunda, nema oranı üzerinde ayrı bir önemle durulmuştur. Kurum'un 2000 yılı faaliyetleri sonucunda oluşan aktuaryel karın tamamının dağıtılmasına karar verilmesi durumunda, nema oranı O/o 55,4 olmaktadır.
Kurum'un üye birikimlerine yansıttığı O/o 55,4 nema oranı, O/o 39 oranındaki tüketici fiyat endeksi enflasyonuyla karşılaştırıldığında, üye birikimlerine, enflasyonun 16,4 puan üzerinde bir gelir sağladığı görülmektedir.
40.Genel Kurulun Kurum'a vermiş olduğu tüketici fiyat endeksi veya toptan eşya fiyat endeksinden yüksek olanına +20 puan nema hedefine ulaşılamamış olmakla birlikte, üye birikimleri yine de enflasyon oranının üzerinde nemalandırılarak, değer olarak büyütülmüştür.
Kurum net varlığının da bir ifadesi olan öz kaynaklarda ki artış O/o 59.2'dir. Yine, bu artışın, O/o 39 oranındaki enflasyonun 20.2 puan üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
Bu durum, Kurum varlığının, dolayısıyla, üye birikimlerinin enflasyona karşı korunduğunun ayrı bir ifadesidir.
2000 yılı Aktuaryel Bilançosu'na giren 2000 yılı iştirak temettü tutarının tahakkukları geçen yıla göre O/o 43.5 oranında, 2000 yılı Ticari Bilançosuna giren 1999 yılına ait iştirak temettüleri ise bir önceki yıla göre O/o 70.8 oranında artmıştır. Ekonomide yaşanacak olumsuzluklardan olabildiğince az etkilenmek ve riski yaymak amacına yönelik olarak sektörel çeşitlendirmeye dayalı yatırım politikası çerçevesinde oluşturulan iştirak portföyünün 2000 yılı ortalama rantabilitesi O/o 59.7 olup, bu oran, O/o 39 oranındaki 2000 yılı tüketici fiyat endeksi oranının 20.7 puan üzerindedir.
25 Kurum iştirakinin yıllık ortalama rantabilitesi O/o 59,7 olmakla birlikte, iştiraklerden 6'sının (Goodyear, HEKTAŞ, TUKAŞ, OYPA, OYAKBANK, OYAK Güvenlik) rantabilitesi O; 6'sının (Mais, SELYAK, Bolu Çimento, Ünye Çimento, Elazığ Çimento, OYTUR) rantabilitesi ise ortalama rantabilitenin altında kalmıştır.
Rantabilitesi düşük olan Kurum iştiraklerinin sorunlarının giderilmesi, özellikle zarar eden iştirakler için radikal çözümler üretilmesinin yararlı olacağı değerlendirilmektedir.
İLGİLİ HABERLER
Bu bağlamda, yıl içinde bazı iştiraklerde üst düzey yönetim değişikliği yoluna gidildiği görülmüştür.
Ayrıca, zarar eden iştiraklerden biri olan ENTAŞ yatırım portföyünden çıkarılmış, hizmet sektöründe ise "OYAK Güvenlik Anonim Şirketi" adıyla yeni bir iştirak yatırımında bulunulmuştur.
Kurum'un 2000 yılı Gelir ve Gider Tablosu incelendiğinde, toplam giderlerin toplam gelirlere oranının bir önceki yıl O/o 2.5 iken, O/o 3.8'e yükseldiği, buna bağlı olarak kar rakamının toplam gelirlere oranının ise O/o 97.5'ten O/o 96.2'ye düştüğü tespit edilmiştir.
Toplam giderlerin toplam gelirler içindeki oransal büyüklüğü düşük olmakla birlikte, giderlerde azami tasarrufun yapılabilmesi için gerekli özenin gösterilmesinde yarar görülmektedir. Çeşitli dönemlerde gündeme gelen, üyelerin ve yöneticilerin şikayetlerine neden olan, Genel Kurullarca dikkat çekilen; ancak, çeşitli nedenlerle kalıcı bir çözüme kavuşturulamayan, Kurum'dan büyük fon çıkışına sebep olarak Kurum'un diğer sosyal hizmetlerini, gelir amaçlı yatırımlarını ve gelirlerini olumsuz etkileyen borç verme hizmetinin bir banka fonlarının açık kredi şeklinde kullandırılması suretiyle yerine getirilmesi esasına dayalı olarak OYAK ile Vakıfbank arasında 17 Temmuz 2000 tarihinde bir protokol imzalanmıştır.
Bu gelişme, Kurum'dan fon çıkışını önemli ölçüde azaltmış olduğu için, olumlu olarak değerlendirilmektedir.
Benzeri uygulamaların, diğer fon çıkışlarını azaltacak şekilde araştırılmasında yarar görülmektedir.
Sürekli değişen ve artan üye beklentilerine daha yüksek kalite ve etkinlikte karşılama ve yatırımlarda verimlilik ve karlılığı yükseltme amacına yönelik olarak, OYAK Genel Müdürlüğü yeniden yapılandırılmıştır.
Yeni yapılanmada, Kurum faaliyetlerinin üye odaklı ve yeni proje geliştirici nitelikte olması hedeflenmiş, örgüt yapısının daha dengeli ve yalın olması, değişime açık ve esnek olması, günümüz yönetim prensiplerine uyumlu olması ve tecrübe ve bilgi birikiminden yararlanmaya dayalı olması sağlanmaya çalışılmıştır.
Örgüt yapılanmasıyla birlikte, birtakım atamalar ve görevden almalar sonucu personel üzerinde oluşan tedirginlik, son zamanlarda azalmış olmasına rağmen, tamamen giderilememiştir. Bu hassasiyetin dikkate alınmasında yarar görülmektedir. 2000 yılında, Kurum'un diğer faaliyetlerinden Konut Ön Biriktirim Fonu ile Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sisteminin üyelerine yüksek oranda getiriler sağladığı tespit edilmiştir.
Bu sistemlerde, sosyal hizmetlerin olmaması, riski az getirisi yüksek alanlarda değerlendirilmeleri sonucunda, Konut On Biriktirim Fonunun O/o 61.8; Bağışa Dayalı Emeklilik Geliri Sisteminin ise yıllık ortalama 100.7 ve 2000 yılı Aralık ayında ise O/o 71.6 oranında nema sağladıkları tespit edilmiştir.
Üyelerin kolay konut edinmesini sağlayacak olan Konut Ön Biriktirim Fonu'na ilişkin Kurum'ca yapılan tanıtım faaliyetlerine ve askeri okullardan son sınıf öğrencilerine başvuru formunun verilmesi işlemine devam edilmesinde yarar görülmektedir.
Hükümetin 2000 yılı ekonomik hedefleri doğrultusunda enflasyonu indirmek ve reel ekonomiye ulaşma programı doğrultusunda para piyasalarında yaşanan gelişmeler neticesinde, özellikle kredi faiz oranlarındaki gelişmelerin Kurum'ca yakından izlendiği, değişmelere ve dalgalanmalara cevap verebilecek idari ve mali olanaklara sahip olduğu gözlenmiştir.
Bu doğrultuda, Genel Kurul'un, nema hedefini belirlerken, ekonomideki gelişmeleri göz önünde bulundurması uygun mütalaa edilmektedir.
Kurum'un 2000 yılı faaliyetleri, 205 sayılı Yasaya, Genel Kurul kararlarına, Yönetim Kurulu kararlarına, yönetmeliklere ve diğer mevzuata uygun olarak yürütülmüştür. Yapılan incelemelerde, Kurum'un Yapılan işler Raporu, Bilanço, Kar ve Zarar Hesaplarının mevzuata uygun olarak düzenlendiği, muhasebe kayıtlarının bunlara uygun olduğu, yıl sonu envanter tespitlerinin muhasebe kayıtlarına uyum sağladığı görülmüştür.
Yönetim Kurulu, 2000 yılında, Denetleme Kurulu'nun da katıldığı 25 adet toplantı yaparak, toplam 66 adet karar almıştır.
Kararlar, gereklere uygun, gerçekçi ve yansız bir şekilde alınmakta ve aynen tutanaklara geçirilmektedir.
Alınan kararların Genel Müdürlükçe uygulamaya konulduğu Denetleme Kurulu tarafından da tespit edilmiştir.
27 Mayıs 2000 tarihinde toplanan Kurum'un 40. Olağan Genel Kurulunda 13 adet karar alınmış, 6 adet temennide bulunulmuştur.
Genel Kurul'da alınan kararları takvim itibariyle yerine getirmek için gerekli çalışmaların yapıldığı ve sürekli izlendiği, 2001 yılındaki 41. Genel Kurul gündemine alınması istenilen kararların ve temennilerin Genel Kurul gündemine alındığı görülmüştür.
- Genel Kurul'un 2 No'lu kararı doğrultusunda, Yönetim Kurulu, 7 No'lu Kararıyla, Kurum'un uzman bir dış bağımsız denetim kuruluşuna denettirilmesine karar vermiş olup, uluslararası alanda faaliyet gösteren Arthur Anderson Aktif Analiz Anonim Şirketi ile 2000 yılı Eylül ayında Bağımsız Dış Denetim Sözleşmesi imzalanmıştır.
2000 yılına ilişkin Yönetim Kurulu'nca Genel Kurul'a sunulan Kurum Ticari ve Aktuaryel Bilançolarının, KarZarar Hesaplarının kabulü ile Yönetim Kurulunun ibra edilmesini Denetleme Kurulu olarak arz ve talep ederiz. Arz ederim efendim.
BAŞKAN - Sayın Amiral Feyyaz ÖĞÜTÇÜ arkadaşımıza teşekkür ediyorum.
Bilindiği gibi, 2000 yılı Bilanço, Kar Zarar Hesabı, Yapılan işler Raporu, Aktuaryel Rapor ve şimdi dinlediğiniz Denetleme Kurulu Raporu takdim edilmiş bulunuyor.
Raporlar üzerinde söz isteyen arkadaşlarımıza konuşma imkanı tanıyacağız; ancak, bu arada, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu'na, olabilecek konuşmalarda cevabı gerektiren hususlar olacağı düşünülerek, onları bir yere kaydetmelerini, cevap vermek üzere not etmelerini rica edeceğim.
Ayrıca, gerek Yönetim Kurulu Başkanı gerek Denetleme Kurulu üyesi tarafından geniş açıklamalar yapıldı. Zamanı iyi kullanmamız bakımından, bu hususların üzerindeki konuşmaların, kısa, öz, maksadı ifade edecek şekilde, tekrarlardan kaçınarak yapılmasını söz alacak arkadaşlarımdan özellikle rica ediyorum.
Bu konuda Albay Tuncay ŞALLI söz istemiştir. Buyurun Sayın ŞALLI.
MLY.ALB. TUNCAY ŞALLI Sayın Başkan, Sayın Komutanım, Genel Kurulun Değerli Uyeleri;
Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun 41. Genel Kurulu olarak, 2000 yılının Bilançoları, Kar Zarar Hesapları, Yapılan işler Raporları ile 2000 yılı Aktuaryel Raporu incelenmiştir.
Şimdi, sizlere, ortaya çıkardığımız inceleme ve değerlendirmeleri arz edeceğim.
2000 yılında 551.5 trilyon Türk Lirası'na ulaşan Kurum varlığımız, bir önceki yıla göre % 59.2 artış göstermiş, enflasyon oranı % 39, büyüme oranı ise % 20.2 olmuştur.
Gelir amaçlı yatırımların Kurum varlığı içerisindeki payı 1999 yılında% 43.24; 2000 yılında ise% 49.4 olarak gerçekleşmiştir.
Bu durum, iştiraklerin Kurum varlığı içerisinde önemli bir yere sahip olduğunun göstergesidir. Yıllar itibariyle varlık kalemleri incelendiğinde, enflasyon oranı üzerinde reel bir artış sağlanmıştır. 2000 yılındaki konjonktüre! hareketler ve belirsizlikler dikkate alındığında, hedeflenen ve gerçekleşen rakamlar, OYAK'ın kaynaklarının etkin, rasyonel ve dengeli bir biçimde kullanıldığının göstergesi olarak değerlendirilmiştir.
2000 yılında OYAK Kurum ticari karı, bir önceki yıla göre % 15.6 artışla 164.2 trilyon Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir.
OYAK Kurum karını oluşturan kalemlerden en önemlisi, gelir amaçlı yatırım gelirleridir.
Gelir amaçlı yatırım gelirlerinden plasman gelirlerinin yıllar itibariyle seyri tabloda sunulmuştur. 1998 yılında 34,2 trilyon Türk Lirası, 1999 yılında 77,4trilyon Türk Lirası olarak gerçekleşen plasman gelirleri, 2000 yılında, bir önceki yıla göre % 1,7 olarak artmış ve 78, 7 Türk Lirasına ulaşmıştır. Her ne kadar, elde edilen plasman gelirleri bir önceki yılın seviyesinde ise de, Hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar sonucunda faiz oranları bir önceki yıla göre yarı yarıya düşmesine rağmen, sosyal hizmetlerden ve diğer faaliyetlerden sağlanan tasarrufla plasman miktarı artırılarak, plasman gelirlerinin programın çok üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle, bir önceki yılın başarısı yakalanmıştır.
Kurum karına etki eden gelir amaçlı yatırımlardan iştirak gelirlerinin yıllar itibariyle seyri tabloda sunulmuştur. OYAK iştirak gelirleri, 2000 yılında, bir önceki yıla göre % 70.9 oranında artarak 57.1 trilyon Türk Lirasına ulaşmıştır. 2000 yılında, Kurum'a, bir önceki yıla göre % 53,5'Iik bir artışla toplam 401,3 trilyon Türk Lirası tutarında bir nakit girişi gerçekleşmiştir.
Bu artışın;
% 39.9'u olan 159 trilyon 967 milyar Türk Lirası işletme kaynaklarından,
% 28.2'si olan 113 trilyon 338 milyar Türk Lirası geçen yıldan devreden hazır değerlerden,
% 13.3'0 olan 53 trilyon 220 milyar Türk Lirası yasal kaynaklardan,
% 12.8'i olan 51 trilyon 267 milyar Türk Lirası geri dönüşlerdenoluşmaktadır.
% 5.8 oranındaki 23,5 trilyon Türk Lirasının ise;
% 1.?'si konut inşaat kaynaklarından,
% 01 'i çeşitli kaynaklardan,
% 3.3'0 ise hisse senedi satışlarından
% 00.8'i gayrimenkul ve arsa satışlarından oluşturmaktadır. 2000 yılında nakit çıkışı 1999 yılına göre % 53.5 oranında artışla toplam 401.3 trilyon Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir.
Nakit çıkışı, yasal yardımlar, işletme giderleri, sosyal hizmetler, gelir amaçlı yatırımlar gibi çeşitli harcama kalemlerinden oluşmaktadır.
Söz konusu kalemlerin tutarları ve gerçekleşme oranları yansıda sunulmuştur.
Nakit çıkışında, gelir amaçlı yatırımlar% 47.8'Iik oranla 191. 7 trilyon Türk Lirası olarak birinci sırada yer almakta olup, gelir amaçlı yatırımlar kaleminin toplam harcamalar içerisinde birinci sırada gerçekleşmesi, OYAK'ın büyümeye ve yatırımlara verdiği önemin bir göstergesidir.
Nakit çıkışında sosyal hizmetlerin payının, 1999 yılında 66.9 trilyon Türk Lirasıyla% 25.6 iken, 2000 yılında 46.9
trilyon Türk Lirasıyla% 11,7 oranında düştüğü görülmektedir. Bu düşüşün nedeni, aidata esas maaşın 3 katı Limitli Borç Verme Hizmetinin Vakıfbank aracılığıyla gerçekleştirilmesidir.
Sosyal hizmetlerin OYAK dışı kaynaklarla sağlanması olumlu olarak değerlendirilmektedir.
Uygulanmakta olan sosyal hizmetlerin, Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun bir sosyal güvenlik kuruluşu olması ve üyelerine sağladığı faydalar nedeniyle devam etmesi ve OYAK dışından kaynakların artırılarak sürmesini desteklemekteyiz. Diğer önemli bir harcama kalemi ise, % 10.6 payla 42.6 trilyon Türk Lirası olarak gerçekleşen yasal yardımlardır.
Geçen yıldan devreden hazır değerler tutarı ise, % 28.2'Iik payla 113.3 trilyon Türk Lirasıdır.
Aktuaryel kar, OYAK Grubu'nun net varlığına o yıla ait iştirak kar payları ve Ordu Pazarları karının eklenmesi ve matematik rezervinin; yani, üyelerden sağlanan tasarruf primleri, teknik faiz, ek yardımlar ve emekli üyeler kar paylarının çıkarılmasından meydana gelmektedir.
DEVAM EDECEK...