Bu hizmetten yararlanamayacaksınız! GSS prim borcunu ödemeyenler dikkat
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan 9 milyon kişi, sağlık hizmetlerinden Ocak 2025 itibarıyla yararlanamayacak.
Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın haberine göre, SGK’ya genel sağlık sigortası borcu olan kesin kişi sayısı bilinmiyor; ancak tahminler bu sayının 9 milyon olduğunu gösteriyor. SGK’nın güncel verilerine göre, şu an 2 milyon kişi kendi primlerini ödüyor ve 6.1 milyon kişinin primleri devlet tarafından karşılanıyor.
GSS PRİM BORCU NEDİR? Genel Sağlık Sigortası, 1 Ocak 2012 tarihindeki düzenlemeyle birlikte prim ödeme zorunluluğu getirilmiştir. Genel Sağlık Sigortası kapsamı içinde, sigortalı çalışanlar ve çalışmayanlar olarak iki grup bulunmaktadır. Çalışanların primleri işverenleri tarafından ödendiği için borç oluşmuyor; ancak çalışmayanlar kendi primlerini dışarıdan ödemek durumunda olduğu için her ay sigorta borcu ile karşılaşabiliyor.
GSS PRİM BORCU NASIL ÖDENİR? GSS borcu sorgulama işlemi, internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile yapılıyor. Ödemeler e-Devlet aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. 2025 yılına sarkarsa, belirlenen yeni asgari ücrete bağlı olarak sağlık prim borçları da artış gösterecek.
BORCU ÖDEYEMEYENLER NE YAPACAK? Primlerini ödeyemeyenler, gelir testine girerek durumlarını belirliyor. Gelir testi sonucunda aile içindeki kişi başına gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında çıkarsa (bugün bu tutar 6.600 lira) tüm borçlar siliniyor ve primler devlet tarafından karşılanıyor.
PRİM BORCU İÇİN AF ÇIKAR MI? Doğan’ın haberine göre, her yılın aralık ayının sonunda Cumhurbaşkanlığı kararı ile genel sağlık sigortası prim borcu olanların, bir sonraki yılın sonuna kadar devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi sağlanıyor. Son yedi yıldır, bu borçlular için bu fırsat sunuluyor.