Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Emekli maaşına haciz konulabilir mi konusu hacizle karşı karşıya kalan emeklilerin merak ettiği konulardan biri.

Emekli maaşları, kişilerin uzun yıllar süren çalışma hayatlarının ardından hak ettikleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için büyük önem taşıyan bir gelir kaynağıdır.

Peki, bu hayati öneme sahip maaşlara haciz işlemi uygulanabilir mi? Emekli maaşlarına haciz konulup konulamayacağına dair güncel bilgileri ve yasal düzenlemeleri ele alacağız.

HACİZ NEDİR?

Haciz, borçlunun borcunu ödeyememesi durumunda, alacaklının talebi üzerine, devlet gücü kullanılarak borçlunun mal varlığına el konulması işlemidir. Haciz işlemi, icra daireleri tarafından yürütülür ve borçlunun mal varlığına, alacağın tahsil edilebilmesi için resmi olarak el konulmasını sağlar.

HANGİ DURUMLARDA HACİZ UYGULANIR?

Haciz işlemi, genellikle borçlunun alacaklıya olan borcunu zamanında ödeyememesi durumunda başlatılır. Alacaklı, mahkeme kararı ile borçlunun mal varlığı üzerinde haciz işlemi başlatabilir. Haciz, maaşlar, banka hesapları, taşınmazlar ve diğer değerli eşyalar gibi çeşitli varlıklar üzerinde uygulanabilir.

EMEKLİ MAAŞINA HACİZ KONULABİLİR Mİ?

Emekli maaşlarına haciz uygulanıp uygulanamayacağı, Türkiye Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde belirli kurallara bağlıdır. Genel olarak, emekli maaşlarına haciz konulması mümkün değildir. Ancak bazı istisnai durumlar bulunmaktadır.

Emekli Maaşına Haciz Konulamayacağına Dair Yargıtay Kararı

Yargıtay, emekli maaşlarına haciz konulamayacağı yönünde kararlar almıştır.

Bu kararlara göre;

*Emekli maaşlarına sadece borçlunun rızası,

*Nafaka borçları,

*Vergi borçları durumunda haciz uygulanabilir.

Emekli Maaşına Haciz İtiraz Dilekçesi

Eğer emekli maaşınıza haksız bir şekilde haciz işlemi uygulanmışsa, bu duruma itiraz etmek için bir dilekçe yazabilirsiniz. İtiraz dilekçesi, ilgili icra dairesine sunularak, haksız haciz işleminin kaldırılması talep edilebilir.

Emeklilerin Evine Haciz Gelir Mi?

Emeklilerin evlerine haciz gelip gelmeyeceği, borç miktarı ve borcun niteliğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak emeklinin tek konutu üzerinde haciz işlemi uygulanmaz.

Emekli Maaşına Haciz Nasıl Kaldırılır?

Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması için, borçlunun itirazını içeren bir dilekçe ile icra dairesine başvurması gerekmektedir. İcra dairesi, itirazı değerlendirerek haciz işlemini kaldırabilir.

Emekli Maaş Promosyonu Haciz Edilir Mi?

Emekli maaş promosyonları, genellikle haciz işlemlerinden muaf tutulur. Ancak, borçlunun rızası ile bu promosyonlar üzerinde haciz işlemi uygulanabilir.

Varlık Şirketleri Emekli Maaşına Haciz Koyabilir Mi?

Varlık şirketleri, emekli maaşlarına doğrudan haciz işlemi uygulayamazlar. Ancak, borçlunun rızası veya mahkeme kararı ile bu mümkün olabilir.

SGK Emekli Maaşına Haciz Koyabilir Mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim borçları dışında emekli maaşlarına haciz işlemi uygulayamaz. Prim borçları için belirli bir oranda kesinti yapılabilir. Yapılacak prim kesinti tutarı emekli maaşı miktarına göre değişiklik gösterir.

EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KONULABİLİR Mİ?

Emekli maaşlarına bloke konulması, bankaların kredi veya kredi kartı borçları nedeniyle uyguladığı bir işlemdir. Ancak, Yargıtay’ın kararlarına göre, emekli maaşına borçlunun rızası olmadan bloke konulamaz. Emekli maaşına bloke konulması ve her ay belli bir kesinti yapılması için emeklinin onayı gerekir.

Banka Borcu Yüzünden Emekli Maaşı Kesilir Mi?

Banka borçları nedeniyle emekli maaşının kesilmesi, borçlunun rızası olmadıkça mümkün değildir. Borçlunun rızası ile maaşından belirli bir miktar kesinti yapılabilir.

İcra Dairesi Maaş Hesabına Bloke Koyabilir Mi?

İcra daireleri, borçlunun maaş hesabına doğrudan bloke koyma yetkisine sahip değildir. Ancak, borçlunun rızası veya mahkeme kararı ile bu mümkün olabilir.

MAAŞA HACİZ GELMEMESİ İÇİN NE YAPILIR?

Maaşa haciz gelmemesi için, borçların zamanında ödenmesi ve borç yapılandırma gibi yollar tercih edilebilir. Ayrıca, borçlunun rızası olmadan yapılan haczin kaldırılması için hukuki yollara başvurulabilir.

HANGİ HESAPLARA HACİZ KONULAMAZ?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre;

*Emekli maaşları,

*Asgari geçim sınırının altında kalan gelirler,

*Sosyal yardımlar haciz işlemine tabi tutulamaz.

Bu 3 kalemdekilerin dışındaki gelirlere haciz uygulanabilir.

Maaş Haczi Kesintisi Ne Zaman Başlar?

Maaş haczi kesintisi, mahkeme kararı ile başlatılan haciz işlemi sonucunda, borçlunun maaşından belirli bir oranın kesilmesi ile başlar. Ancak, emekli maaşlarına haciz uygulanamayacağı için bu durum genellikle geçerli değildir.

Emekli maaşlarına haciz ile alakalı tüm detayları paylaştık. Emekliyseniz ve haciz işlemi uygulamasına uygulayacaksanız yazımızda bütün hukuki cevapları verdik.

Kaynak: https://www.ssk.biz.tr/emekli-maasina-haciz-konulabilir-mi/