Samsun
+3...+13° C

SSB TV

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvine

BAŞKAN • Yarbay ARSLAN'a teşekkür ediyoruz. Yönetim Kurulu? ..

Buyurun efendim.

YÖNETiM KURULU BAŞKANI (E) KORG. Y. SELÇUK SAKA • Sayın Başkan, Yarbay ARSLAN iki konuya temas etti. Bir tanesi, yine, konut sorunu. Bu konut sorununun nasıl çözümlenmesi gerektiğine dair önerisi ve bu öneri, daha evvel konuşma yapmış olan Binbaşı KILIÇ'ın önerisiyle paralellik arz ediyor.

İkinci konusu, lkitelli arazisinin değerlendirilmesiyle ilgi­li husus.

Konut sorunun çözümü için -biraz evvel Binbaşı KILIÇ'ın konuşmasına da cevap verirken arz etmiştim- eğer, biz, yeni konut yapma sistemimizi realize edebildiğimiz takdirde, başkaca çözümlere ihtiyaç kalmayacak kanaatindeyiz.

İkinci olarak, esasında, Kurum'un, belli bir yıl sonunda, üyelere, herhangi bir konutun, herhangi bir metrekare büyüklükteki bir konutun ne kadar yüzdesinin garanti edileceğine dair bir teminat vermesi kanımızca mümkün gözükmemektedir; çünkü, ekonominin iniş ve çıkışları, bizi, böyle bir hesaplamaya ve değerlendirmeye götürmemektedir.

İkinci bir şey; esasında, bugün verilecek bu sözün de, ekonomik durumlardaki gelişmeler muvacehesinde, ilerideki süre zarfında havada kalma ihtimali mevcuttur. Bu itibarla, Kurum'un böyle bir angajmana sokulmasının uygun olmayacağı kanaatindeyiz.

Ama, üyeler şuna itimat etsinler, Kurum, bu konut sorununun üyelerin imkanları dahilinde çözülmesi için, gerekli bütün çalışmaları ciddiyetle yapmaktadır. Bu realize edilebildiği takdirde de, zaten, bizden sonraki Genel Kurullarda bu gibi konuların konuşulmasına da ihtiyaç kalmayacaktır. İkinci konu, ikitelli arsasının değerlendirilmesi. Zaten, bizim raporumuzda da belirtilen hususları üyelerimizin benimsediği kanaati bende uyandı; çünkü, yaptıkları öneriler bu paralelde. Bu itibarla, bu kısma da, değerli üyenin İkitelli ile ilgili yaptığı bu önerilere de aynen katıldığımızı belirtmek istiyorum.

Teşekkür ederim. BAŞKAN • Teşekkür ederim.

Son kararın Genel Kurulun olması hasebiyle, Genel Kuruldan arzu eden birisine söz vermek istiyorum. Buyurun

HV.PER.KUR.YB. BASRi ARSLAN • Komutanım, önerdiğimiz sistem esnek bir modeldir ve Kurum'un aldığı tedbirlere bir terslik göstermemektedir. Eğer, Kurum, konut yapımı için dış finansman temin edebilirse, yeni öngördüğü konut politikasında, dış kaynaktan, morder sistemiyle eğer finans sağlayabilirse, zaten, sorun kökten çözülecektir, konut sahibi olmak için yıllarca beklemeye gerek kalmayacaktır. 20 yıl ödemek kaydıyla, teğmen rütbesindeki bir üyeye bile, morder sistemiyle ev verebilecektir.

Bizim önerdiğimiz sistem, mevcut üyelerin nasıl ev sahibi olabileceğine ilişkin yeni bir yaklaşımdır.

Arz ederim.

BAŞKAN • Teşekkür ederim.

Müsaade ederseniz, Genel Kurul üyesi şapkamla ben de bir kısa maruzatta bulunmak istiyorum.

Bir ziyaretim sırasında, Pakistan'da, bu meselenin çok basit olarak çözüldüğünü gördüm. Pakistanlı subaylar ve astsubaylar dediler ki: "Bizim hiç ev diye bir sıkıntımız yok; sonunda, biz bir eve sahip oluyoruz." Bir yöntem geliştirmişler; onun mutlaka incelenmesinde fayda var. Bu birinci nokta.

Önemli nokta şu ki, ev konusu, bütün tabiattaki yaratıkların en önemli konusudur ve insanoğlu, özellikle memle­ketimizde, hala bu konuyu her gün gündeme getirmek zorunda kaldıysa, hakikaten bir sıkıntıdır.

Buradan, hemen, devletin, milletin fertlerini ev sahibi yapma sorumluluğuna getirmek istiyorum; yani, biz, bunu, sadece Kurum olarak ele almamalıyız. Burada en büyük partnerimiz devlet olabilir. Bir kanun çıkarmak suretiyle, en azından, bizim ön birikim suretiyle yaptığımız şeyin çeşitli nedenlerle oluşmamasını garanti edebilir devlet. "Ben, personelime verdiğim maaşın şu kadarını yatırdığı sürece 15 sene sonra ona şu standartta ev vereyim, yetmeyen parayı benim müfettişlerim hesaplar, gerisini ben tamamlayacağım" diye bir kanun çıkarırsa, bu mesele hallolur.

Tabi, bu, sadece OYAK için değil, bütün devlet çapında ele alınması gereken bir konu olduğu için, bunun ekonomik güçlüğünü de biliyorum; ama, Kurumumuz, her türlü gayreti göstererek, her türlü imkanı zorlayarak, gerektiğinde kendisi bulamasa bile, bizlere tekliflerde de var kooperatiflerde veya kentlerde vesairede, köykentler de öncülük yapmak, bize akıl vermek, bize öneriler getirmek suretiyle yardımcı olmalıdır; çünkü, bütün mensuplarımızın tüm canı gönülden istediği konu bir konuta sahip olmak; bu da en iptidai ihtiyacımızdır. Efendim, şimdi, tekrar Divan Başkanı şapkamı giyiyorum.

Bu konuda verilmiş bir önergemiz var; müsaade ederseniz, onu okutuyorum:

2001 Yılı 41. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığına

Önerge No: 11

Kurum Yönetimi tarafından halen üzerinde çalışılan yeni konut politikası doğrultusunda sosyal hizmetlere ilişkin uygulama/arda bireysel eşitliği sağlayacak şekilde;

  1. Borç para verme hizmetlerinde olduğu gibi, konut kredilerinde de Kurum dışı kaynakların kullanılabilmesi imkanlarının araştırılmasını,
  2. Ekonomik koşullar buna elvermediği takdirde, OYAK tarafından borç verme ve konut kredisi hizmetinden yararlanan üyelerin bu tasarruflarının diğer üyelerin rezervleri üzerindeki bireysel eşitliği bozucu etkilerini ortadan kaldırıcı kar payı dağıtım modelinin mümkünse oluşturulmasını,
  3. Kurum tarafından emeklilik yardımının iyileştirilmesi yönünde tedbirler alınarak, her üye birikiminin satın alabileceği standart tip bir konut ile değişik tip ve büyüklükte konut üretimi modelinin bugünkü üyeleri de kapsayacak şekilde geliştirilmesinin incelenmesini,
  4. Yukarıdaki prensipler doğrultusunda oluşturulacak yeni modelin, İkitelli arazisi üzerinde, araziyle ilgili problemlerin çözümlenmesini takiben uygulanacak örnek bir projeyle 42. Genel Kurula sunulmasını
  5. Bu kapsamda, /kite/il arazisinin, örnek uydu kent projesi uygulama arsası olarak değerlendirilmesini,
  6. Projenin büyüklüğü nedeniyle, arsa üzerine inşa edilecek konut, ticari, sosyal, sağlık, eğitim, rekreasyon ve benzeri tesislerin ve altyapı inşaatlarının öncelikle dış kaynak bulunarak tamamının OYAK tarafından yapılmasını,
  7. Kaynak bulunmadığı takdirde, bazılarının OYAK tarafından, bazılarının da oluşturulacak ortaklıklar tarafından (yönetim OYAK'ta olmak kaydıyla) yapılmasını,
  8. Yapılacak konutların, mümkün olan en fazla oranda Kurum üyeleri için, geri kalanının da, dış kaynak bulunmadığı takdirde dolaylı finansman sağlamak amacına yönelik olarak rayiç fiyatla piyasaya satılmasını,
  9. ikitelli arazisinin değerlendirilmesine ilişkin raporun yukarıda açıklanan esaslar doğrultusunda revize edilerek onaylanmasını,

Arz ve teklif ederiz. (Karar niteliğinde)

Önerge Sahipleri

BAŞKAN • Önerge sahiplerinin, Genel Kurulun veya Yönetimin herhangi bir açıklama ihtiyacı var mı? Yok.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler ... Etmeyenler ...

Efendim, oylamayı durdurdum.

Korgeneral Aydoğan BABAOĞLU söz istediler. Buyurun.

KORG. AYDOĞAN BABAOĞLU • Bu bireysel eşitliği bozucu konuyla ilgili olarak ben de kişisel fikrimi söylemek istiyorum.

Genelde takdimlerde de açıklandığı gibi, yararlanma oranı % 26 ve maliyetler çok yüksek olduğu için, konut kredisi de pek yeterli değil; belki yedide 1 'i, altıda 1 'i mertebesinde.

Ödeme gücüne gelince; aylık 750 milyon, 800 milyon veya 1 milyar taksiti ödeme gücü olan Silahlı Kuvvetler mensubu pek az.

Dolayısıyla, benim kişisel değerlendirmem, bu konut kredilerinin büyük bir bölümünün aracılık şeklinde kullanılması; yani, üyemiz bunu alıyor, aracılık yapıyor ve bir başkasına satıyor. Dolayısıyla, Kurum kaynaklarını, aslında, Kurum'un üyesi değil, bir başka kişi ev sahibi olarak kullanıyor diye değerlendiriyorum. Bunun oranı belki %1-2; bir şey söyleyemem.

Bu nedenle, bireysel eşitliği sağlama bakımından, kişinin nemasına menfi yönde etki edeceği için, bir yerde caydırıcı da olacağı için, şayet kendisi almayacaksa, konut kredisi almasını engeller diye düşünüyorum ve bu önergenin 2. maddesinde yer alan "mümkünse" kelimesinin çıkarılarak, bunun uygulamaya sokulmasını teklif ediyorum.

Arz ederim.

BAŞKAN • Daha kuvvetli bir karar ifadesi getirmek istiyorsunuz.

KORG. AYDOĞAN BABAOĞLU • Evet; yani, "mümkünse" değil ... Mümkün olabileceğini, zaten, Komutanım, SAKA Generalim belirttiler; yani "şayet üyeler istiyorsa, biz bunu yapabiliriz" dediler; dolayısıyla, ben, mümkün olabiliyor diye değerlendiriyorum.

BAŞKAN • Yönetim Kurulu burada katılıyor mu?


 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvine

YÖNETiM KURUL BAŞKANI (E) KORG. Y. SELÇUK SA­KA• Efendim, şimdi, tabi, bir inceleme yapmamız lazım. İlk başta öneri makul gözüküyor, mantıklı gözüküyor, buna itiraz etmiyoruz; ama, bunun uygulamasıyla ilgili sorunların olup olmadığını, çok daha iyi bir inceleme neticesinde çıkarmamız icap ediyor. Bu incelemenin yapılabilmesi için, Yönetim Kuruluna belli bir müddet verilmesi icap ediyor. Sonunda çıkacak tablonun gerçekten niyetimize uygun bir sonuç verip vermeyeceğini şu anda kestirmek mümkün değil.

Biz, arzu ederseniz, Genel Kurul arzu ederse, bu çalış­mayı yapalım; bu çalışma neticesinde gerçekten bunun yapılma olanağı bulunduğu takdirde, müteakip Genel Kurulumuza getirelim ve bununla ilgili olarak karar istihsal et­menize imkan sağlayalım.

BAŞKAN • Önerge de bu doğrultuda. Onu 42. Genel Kurulda inceleyerek getirecekler. Bunu "Temenniler" bölü­münde de dile getirmek suretiyle özellikle üzerinde durulmasını sağlayabiliriz.

Bu durumda, herhangi bir şey değişmediğine göre, önergeyi tekrar oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler ... Et­meyenler ... Önerge kabul edilmiştir.

Şimdi, bu önergeyle ilişkili, meskenle ilişkili, bununla doğrudan ilişkisi olmayan bir önergemiz daha var; müsaade ederseniz, onu okutuyorum:

2001 Yılı 41. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığına

Önerge No: 12

OYAK'tan edinilen konutların muvazaalı satışlarının önlenebilmesi için, üç yıllık satış yasağı (iştira hakkı) uygulamada müspet sonuçlar vermemiştir. Ayrıca, uzun zamandan beri iştira hakkının kullanılma­sıyla ilgili bir durumun ortaya çıkmadığı tespit edilmiştir.

Bu nedenle, Kurum konutlarından konut edinen üyeler için "iştira hakkının" kaldırılmasını,

Arz ve teklif ederiz.

(Karar niteliğinde)

BAŞKAN • Bu, daha önce Genel Kurulun bilgisine sunulmadı, herhalde ilk defa burada dile getiriliyor, değil mi? Yoksa, var mıydı?

DZ.KD.BNB. MEFTUN HIRACA (Divan Sekreteri) • Komutanım, seçilmiş Genel Kurul üyelerinin mutabakatıyla bir önerge şekline dönüştürülmüştür; ancak, yasal Genel Kurul üyelerimizin de, bilahare, dünden itibaren dağıtılan dokümanlar suretiyle bilgisi olabilir.

BAŞKAN • Bu konu hakkında önerge sahipleri ilave bir açıklama yapmak ister mi veya Yönetimin ya da Genel Müdürlüğün bir açıklaması, bir itirazı veya onayı olacak mı?

YÖNETiM KURULU BAŞKANI (E) KORG. Y. SELÇUK SAKA• Herhangi bir itirazımız yok Sayın Başkan.

BAŞKAN -Genel Kurul üyelerinin açıklanmasını istediği bir husus var mı? Yok.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler ... Etmeyenler ... Önerge kabul edilmiştir.

Böylelikle, iştira hakkı kaldırılmış oldu; bu karar alınmıştır.

Sayın üyeler, şimdi, müsaadenizle, gündemin 10. maddesine geçiyoruz.

GÜNDEM MADDESi 10: 2000 yılı 40. Olağan Genel Kurulda verilen 3 No'lu Temenni gereğince "Piyasa koşullarında hizmet vermek şartıyla huzurevleri yapılması veya yeni yapılma yerine Türkiye'deki özel ve resmi kurumların elinde bulunan huzurevlerinden kapasitesi dolayısıyla satılması, işletilmesi, kiralanmasına ilişkin hazırlanan inceleme Raporunun görüşülmesi ve karara bağlanması.

BAŞKAN - Bu konuyla ilgili verilmiş bir önerge var; okutuyorum:

2001 Yılı 41. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığı­na

önerge No: 13

Yeni gündemin 10. maddesinde yer alan 2000 yılı 40. Olağan Genel Kurulda verilen 3 No'lu Temenni gereğince "piyasa koşullarında hizmet vermek şartıyla huzurevleri yapılması veya yeni yapılma yerine Türkiye'deki özel ve resmi kurumların elinde bulunan huzurevlerinden kapasitesi do/ayısıyla satılması, işletilmesi, kiralanmasına ilişkin hazırlanan inceleme Raporu toplantı öncesinde tüm Genel Kurul üyelerine gönderilmiş ve incelenmiş olup, rapor hakkında yapılacak eleştirilere yeterli zaman ayrılabilmesini temin amacıyla, anılan raporun okunmamasını,

Arz ve teklif ederiz.

Önerge Sahipleri

BAŞKAN • Açıklama arzusu yoksa, önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler ... Etmeyenler ... Önerge kabul edilmiştir; inceleme Raporu okunmayacaktır; çünkü, daha evvel sunuldu.

Bu konuda Jandarma Binbaşı Mustafa KARADENİZ söz istemiştir.

Buyurun.

J.BNB. MUSTAFA KARADENİZ - Sayın Komutanım

Genel Kurulun Değerli Üyeleri;

  1. Genel Kurul 3 No'lu Temennisi gereğince hazırlanan huzurevlerine ilişkin inceleme Raporu üzerindeki görüşlerimi arz etmek üzere söz almış bulunuyorum.

Huzurevleri, yaşlı kişileri konumlarına uygun bir ortamda bakmak ve korumak, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulan yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.

Anayasamızın 61. maddesinin üçüncü fıkrasına göre, "yaşlılar devletçe korunur, yaşlılara devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir" hükmü çerçevesinde, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kanunu ile bu konuya ilişkin hususlar düzenlenmiş ve kamu adına bu gibi müesseseleri açmak ve işletmek görevi münhasıran adı geçen kuruma verilmiş bulunmaktadır.

Yaşlılara sunulan bu hizmetler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Bakanlıklar, belediyeler, gerçek kişiler ve azınlıklar tarafından açılıp işletilen huzurevleri vasıtasıyla karşılanmaktadır.

Ülkemizde, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı 52, bakanlıklara ait 4, belediyelere ait 23, dernek ve vakıflara ait 23, gerçek kişilere ait 28, azınlıklara ait 6 olmak üzere toplam 136 huzurevinde 12,400 kişilik kapasite bulunmaktadır.

Ülkemizde, bir yandan yaşlı nüfusunun ve buna bağlı olarak yaşlı bakım sorunlarının artmasıyla birlikte, geleneksel kültürümüzden kaynaklanan nedenlerle, yaşlılara aile içinde bakılması eğilimi sürmektedir. Huzurevlerimizin coğrafi olarak ülke düzeyine yayılmış olmasına rağmen, ailevi ilişkilerin korunduğu, küçük illerdeki bu tür kuruluşların atıl kaldığı, buna karşın, özellikle Batı bölgesinde ve metropol illerde bulunan huzurevlerinin tam kapasiteyle çalıştıkları tespit edilmiştir.

Huzurevleri, büyük kentlerde, mümkün olduğunca sağlık kuruluşlarına yakın, kent içi ulaşım araçlarından yararlanabilen, kapasitesi 60 ila 100 arasında, tek ve iki kişilik, banyolu ve tuvaletli yatak odaları bulunan, hem optimal verimliliği sağlayacak hem de yaşlıları sıcak bir ortamda barındıracak şekilde düzenlenmektedir. Huzurevlerinin kuruluş ve personelin görev, yetki ve sorumlulukları 1984 yılında yürürlüğe konulan Huzurevleri Yönetmeliğinde ayrıntılı şekilde belirlenmiştir. Söz konusu müesseselerin açılış, hizmet, personel ve işleyiş koşulları ile ücret, denetim, devir ve kapatılma işlem ve esasları ise ilgili Devlet Bakanlığınca 1997 yılında yürürlüğe konulan Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakımevleri Yönetmeliği ile tespit edilmiştir.

Huzurevlerinin aylık bakım ücretlerinin tespiti valiliğin koordinatörlüğünde oluşturulan bir komisyon tarafından belirlenmekte ve bu komisyon, her yıl Aralık ayının ilk haf­tasında toplanarak, gelecek yılın aylık bakım ücretlerini tespit etmektedir.

Aylık bakım ücretleri, geçinme endeksi ile toptan eşya fiyat endekslerindeki artış oranları, sosyoekonomik koşullar, personel, beslenme, kira, ısıtma, sağlık, onarım, di­ğer cari giderler ve amortismanlar dikkate alınarak ve kar oranının da eklenmesi suretiyle tespit edilmektedir.

Huzurevlerinde 2001 yılı birinci altı aylık dönemi için ön­görülen aylık ücretin, KDV hariç, taban 207 milyon ile tavan 322 milyon Türk Lirası olarak tespit edildiği belirlenmiştir. Yurt dışında belirtilen standartlardaki huzurevlerinin aylık ücretlerinin ise 1,300 dolar ile 3,000 dolar arasında değiştiği inceleme Raporundan anlaşılmıştır. Emekli bir kıdemli albayın maaşının 600 milyon, emekli bir kıdemli başçavuşun maaşının ise 250 milyon Türk Lirası olduğu göz önünde bulundurulduğunda, kişi başına ortalama 900 dolarlık bir sübvansiyona ihtiyaç olduğu ortaya çıkmakta ve piyasa şartlarında hizmet verecek bir huzurevinden emekli üyelerin yararlanabilmesi için, barınma ücretlerinin asgari % 70'inin Kurum'ca sübvanse edilmesi gerekmektedir. Yapılacak 100 kişilik bir huzurevi inşaatının toplam ma­liyetinin, işletme sermayesiyle birlikte 2 milyon 173 bin dolara mal olacağı anlaşılmıştır. Tamamı öz kaynaklarla finanse edilecek müessesenin, on yılda ancak 280,000 dolarının temettü olarak geri alınabileceği hesaplanmıştır.

Diğer taraftan, Yönetmeliğin 27. maddesinde belirtildiği üzere, Kurumca yapılıp işletilecek özel bir huzurevine kabul edilecek kişilerde, 55 yaş ve üstü olmak, bulaşıcı has­talığı ve uyuşturucu alışkanlığı olmamak şartı dışında, hiç kimseye ayrıcalık tanınamayacağı hususu dikkate alındığında, sadece emekli Silahlı Kuvvetler mensupları için böyle bir tesisin kurulup işletilemeyeceği ortaya çıkmakta­dır.

öte yandan, 2957 sayılı Bazı Askeri Hastanelere Döner Sermaye Tahsisine Dair Kanun kapsamında özel bakım ve sağlık hizmeti veren merkezlerin açılabilmesinin mümkün olduğu ve bu merkezlerden, iç Hizmet Kanunu hükümleri çerçevesinde, emekliler de dahil olmak üzere, Silahlı Kuvvetler personelinin yararlanabildikleri, nitekim, İstanbul GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi bünyesinde özel bakım merkezi olarak 100 kişi kapasiteli bir eğitim merkezinin Mayıs 2001 yılı sonu itibariyle açılışının planlandığı, bu şekilde, ihtiyacın bir ölçüde de olsa karşılanır hale geleceği belirlenmiştir.

Sonuç olarak;

Mevcut koşullar çerçevesinde, ticari amacın dışında, sosyal amaçlı olarak huzurevi açılması ve işletilmesinin çok az sayıda kişiye hizmet edeceği ve uzun vadede Kurum 'un mali bünyesini olumsuz şekilde etkileyeceği,

Huzurevlerinde uygulanan resmi ücretlerin çok düşük kaldığı ve bu tarifelere bağlı kalınarak işletilecek huzurevlerinde rantabiliteden bahsedilemeyeceği,

Üye primlerine dayalı bir sosyal güvenlik kuruluşu olarak kurulmuş bulunan OYAK'ın asıl amacının, üye birikim­lerini enflasyonun erozyonuna karşı koruyup emeklilik dö­nemlerine maddi katkıda bulunmaya yardım etmek olduğu; bu tür sübvansiyonların emeklilik yardımlarının azalmasına neden olacağı,

Bu nedenle, bugün için, OYAK'ın mali yapısı ve üyele­rin gelir durumu dikkate alındığında, OYAK tarafından huzurevi yapılmasının ve işletilmesinin verimli olmayacağı değerlendirilmektedir.

Arz ederim.

BAŞKAN • Teşekkür ederiz Binbaşı Karadeniz.

Yönetim Kurulunun katkısı var mı?

YÖNETiM KURULU BAŞKANI (E) KORG. Y. SELÇUK SAKA· Yok.

BAŞKAN • Genel Kurul üyelerinden söz alacak? .. Buyurun.

KORG. A. HURŞIT .. TOLON • Sayın Komutanım, Genel Kurulun Saygıdeğer Üyeleri;

Ben, Binbaşı Karadeniz'in açıklamasında bir hususu tavzihen ifade etmek istiyorum.

2886 sayılı Yasa ile 1984 yılında işlerlik kazandırılan huzurevleri ile 1983 yılında özel bir yasayla kurulması öngö­rülen bazı asker hastaneleri nezdinde özel bakım veren hastanelerin döner sermayesi hususu birbirinden farklı iki şeydir. Huzurevlerine ait mevzuat ile özel bakım veren hastane konusu birbirine yakın gibi gözüküyor ise de, tamamen farklıdır. Özel bakım veren hastane, bir çeşit hastanelerin geriatri bölümü denilen, yaşlılara, sağlıklı olma­yanlar başta olmak üzere tedavi verir. Oysa, huzurevlerinin mevzuatı incelendiğinde ki, o mevzuat mülki amirler tarafından tayin ve tespit edilir- sağlıklı olmak koşulu birinci şarttır; tam teşekküllü hastaneden sağlam raporu almayı gerektirir. Özel bakım veren hastane, sağlıklı kişiyi kabul etmez.

Bunun kayıtlara geçmesi bakımından arz edilmesi gerektiğine inandım; onun için arz ediyorum.

BAŞKAN • Teşekkür ediyorum.


 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvine

Bu konuda verilmiş karar niteliğinde bir önerge var; okutuyorum:

2001 Yılı 41. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığına

önerge No: 14

  1. Genel Kurulun 3 Numaralı Temenni Kararı çerçevesinde "piyasa koşullarında hizmet vermek şartıyla huzurevleri yapılması konusundaki inceleme Raporu" Genel Kurulun bilgisine sunulmuş olup, söz konusu huzurevlerinin açılması ve işletilmesinin rantabl olmayacağı ve diğer üyelerin emeklilik yardımlarını olumsuz yönde etkileyeceği dikkate alınarak, söz konusu raporun onaylanmasını,

Arz ve teklif ederiz.

(Karar niteliğinde)

BAŞKAN • Önergeye ilişkin görüş? .. Yok.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler ... Etmeyenler ... Önerge kabul edilmiştir.

izin verirseniz, bir 10 dakika dinlenme arası verelim; ama, KDV'si en fazla 5 dakika olsun.

KAPANMA SAATİ: 16.00

BAŞKAN - Efendim, yoklama yapıldı; toplantı yetersayısı var.

İtirazı olan yoksa, devam ediyoruz. Gündemin 11. maddesine geçiyoruz.

GÜNDEM MADDESİ 11 : 2000 yılı 40. Olağan Genel Kurul'da verilen 4 No'lu Temenni gereğince "Elazığ'a bir OY­PA Mağazası açılmasına ilişkin hazırlanan inceleme Raporunun görüşülmesi ve karara bağlanması.

BAŞKAN - Bu konuda verilmiş bir önerge var; okutuyorum:

2001 Yılı 41. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığına

Önerge No: 15

Yeni gündemin 11. maddesinde yer alan 2000 yılı 40. Olağan Genel Kurulda verilen 4 No'lu Temenni gereğince "Elazığ'a bir OYPA Mağazası açılmasına ilişkin hazırlanan inceleme Raporu toplantı öncesinde tüm Genel Kurul üyelerine gönderilmiş ve incelenmiş olup, rapor hakkında yapılacak eleştirilere yeterli zamanın ayrılabilmesini temin amacıyla, anılan raporun okunmamasını,

Arz ve teklif ederiz.

BAŞKAN - Önergeyle ilgili söz almak isteyen yoksa, oylamaya geçiyorum.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler ... Etmeyenler ... Önerge kabul edilmiştir.

Bu konuda Personel Kıdemli Başçavuş Osman ÇİÇEK söz istemiştir.

Buyurun.

HV.PER.KD.BÇVŞ. OSMAN ÇiÇEK - Sayın Komutanım, Genel Kurulun Değerli Üyeleri;

  1. Olağan Genel Kurulun 4 No'lu Temenni Kararı uyarınca hazırlanan Elazığ'da bir OYPA Mağazasının açılması hususundaki inceleme Raporuyla ilgili değerlendirmemi arz edeceğim.

22 Eylül 1998 tarihinden itibaren OYAK Büyük Mağazacılık Ticaret Anonim Şirketi olarak faaliyetini sürdüren OYPA'nın, değişik il ve ilçelerde çeşitli büyüklüklerde 25 adet mağazası bulunmaktadır.

Elazığ'a mağaza açılması konusunu, mağaza açılmasın- da esas teşkil eden kriterler olan ilin; -   Nüfus miktarı,

-         Gelişmişlik ve gelir yapısı,

-         Mevcut mağazacılık faaliyetleri,

-         Yatırım/karlılık oranı ve dönüş zamanı

Unsurlarına göre arz etmek istiyorum.

il merkezinde ikamet eden nüfus miktarı 1997 sayım sonuçlarına göre 250,534 kişidir.

Türkiye'de kişi başına düşen gayri safi millî hasıla 1997 verilerine göre 3,002 dolar olarak gerçekleşmesine rağ­men, Elazığ'da kişi başına düşen gayri safi millî hasıla tutarı 2,329 dolar olmuş ve bu il, ülke genelinde 39. sırada yer almıştır. Kent merkezinde Migros, 2 adet Mavi Market, YİMPAŞ, 8-9 adet MISAŞ Mağazaları bulunmaktadır. Ayrıca, Beğendik ve Migros'un Şok Mağazası açılması için yer aran­dığı öğrenilmiştir.

Halkta büyük mağazalardan alışveriş yapma alışkanlığı­nın henüz tam olarak oluşmadığı, kent merkezlerindeki büyük mağaza müşterilerinin ise, sınırlı sayıdaki üst gelir gruplarından, sabit ve düzenli geliri olan memur ve işçilerden oluştuğu tespit edilmiştir.

Bu nedenle, kentte açılacak bir OYPA Mağazasının hedef kitlesi ile Migros, açılması planlanan Beğendik ve Migros Şok Mağazaları gibi büyük mağazaların müşteri kitlesi aynı olacaktır.

Tüm bu hususlar göz önüne alınarak, karlılık hesabı 500 metrekare ve 1,000 metrekare satış alanlı mağazalar için yapılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır:

1,000 metrekare satış alanlı bir mağaza için, on yılın sonunda, tüm veriler dikkate alındığında 800,345 dolar zarar; 500 metrekare satış alanlı bir mağaza için ise, 642,717 dolar zarar tespit edilmiştir.

Sonuç olarak;

Elazığ'a OYPA Mağazası açılmasının karlı ve uygun bir yatırım olmayacağı değerlendirilmiştir.

Arz ederim.

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Bu konu Yönetim Kurulunun herhangi katkısı var mı?


 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvine

YÖNETİM KURULU BAŞKANI (E) KORG. Y. SELÇUK SAKA - Yok efendim.

BAŞKAN - Genel Kuruldan bu konuda herhangi bir söz almak isteyen? .. Yok.

Bu konuda verilmiş karar niteliğinde bir önerge var; okutuyorum:

2001 Yılı 41. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığına

Önerge No: 16

  1. Genel Kurulun almış olduğu 4 No'lu Temenni Kararı uyarınca Kurum tarafından hazırlanan Fizibilite Raporunun kabulü ile Elazığ'a OYPA Mağazası açılmasının uygun olmadığına ilişkin raporun onaylanmasını,

Arz ve teklif ederiz. (Karar niteliğinde)

BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul eden­ler ... Etmeyenler ... Önerge kabul edilmiştir. Gündemin 12. maddesine geçiyoruz.

GÜNDEM MADDESi 12: 2001 Yılı Çalışma Programı ve Bütçesinin sunulması, görüşülmesi ve karara bağlanması.

BAŞKAN - Bu konuda verilmiş bir önerge var; okutuyorum:

2001 Yılı 41. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığı­na

önerge No: 17

Yeni gündemin 12. maddesi gereğince 2001 yılı Çalışma Programı ve Bütçesi toplantı öncesinde tüm Genel Kurul üyelerine gönderilmiş ve incelenmiş olup, rapor hakkında yapılacak eleştirilere yeterli zamanın ayrılabilmesini temin amacıyla, anılan raporun okunmamasını,

Arz ve teklif ederiz.

BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler ... Kabul etmeyenler. .. Önerge kabul edilmiştir.

Bu konuda Maliye Albay Yücel BOZTUNA söz istemiştir.

Buyurun.

MLY.ALB. YÜCEL BOZTUNA - Sayın Komutanım, Genel Kurulun Değerli Üyeleri;

Ülkemizin içinde bulunduğu genel ekonomik durum ve Kurum'ca plan hedeflerine göre hazırlanan 2001 yılı Çalışma Programı Genel Kurul üyelerinin katılımlarıyla incelenmiştir.

2001 yılı Çalışma Programı ve Bütçesi, uygulanmakta olan genel ekonomik politikalardan ve konjonktürden büyük ölçüde etkilenecektir.

Kurum'un 2001 yılı Bütçesi'nin, 2001 yılının Kasım ayında yaşanan krizin uluslararası finans kuruluşlarının yardımlarıyla atlatıldığı ve piyasaların tekrar eski dengesine oturmaya başladığı bir dönemde iyimser bir yaklaşımla hazırlanmış olması; ancak, 2001 yılı Şubat ayında yaşanan ekonomik krizin devam etmesi ve hükümetin dalgalı kur sistemine geçmiş olması nedenleriyle revize edilmesine ihtiyaç olduğu değerlendirilmiştir.

Kurum'un 2001 yılı Bütçesi ve Programını özetlemek gerekirse;

1-       Nakit Bütçesi,

2-       Gider Bütçesi,

3-       Gelir Bütçesi,

Olmak üzere üç ayrı bölümde hazırlanmıştır.

Nakit Bütçesinin 579.2 trilyon, Gider Bütçesinin 13.8 trilyon, Gelir Bütçesinin ise 234.8 trilyon olarak hesap ve tahmin edildiği tespit edilmiştir.

Kurum varlığının, 2001 yılında, 2000 yılına göre % 47.9 oranında artarak 815.7 trilyon liraya ulaşacağı, enflasyon oranının % 27 olarak tahmin edildiği ortamda Kurum net varlığındaki reel büyümenin % 20.9 olarak hedeflendiği görülmektedir.

Kurum'un işletme gider ve faaliyetlerinden 234.8 trilyon Türk Lirası gelir elde edeceği, buna karşılık 13.8 trilyon gider yapılarak 221 trilyon Bilanço karının elde edileceği he­sap ve tahmin edilmektedir. Bu rakamın, 2000 yılına göre % 35'Iik bir artışı ifade ettiği anlaşılmaktadır.

Ayrıca, yaklaşık olarak 235 trilyon Türk Lirası aktuaryel kar elde edilerek, bu karın tamamının üyelere dağıtılması halinde % 37.7 oranında; yani, TÜFE + 10.7 ortalama bir nema sağlanacağı beklenmekte olup, bu oranın, 2000 yılı nema oranı olan O/o 55.4 rakamının gerisinde kalacağı değerlendirilmektedir.

Kurum'un 2001 yılı Program ve Bütçesi ayrıntılarıyla in­celendiğinde;

579.2 trilyon lira olarak hesap ve tahmin edilen Nakit Bütçesi içerisinde yer alan nakit çıkışları 2000 yılı Çalışma Programı ve Bütçesiyle mukayeseli olarak yansıda sunulmuştur. Yansıda da sunulduğu gibi, harcama kalemlerinin nakit çıkışları üzerindeki payları yıllara göre değişiklik arz etmekte olup, artma ve eksilmeler yansıda görülmektedir. Sosyal hizmetlerdeki % 32.2'1ik eksilme, Türkiye Vakıf­lar Bankası Genel Müdürlüğünce 3 katı limitli olarak uygulanan Vakıfbank Bankomat 7/24 Açık Kredi Hizmetleri'nin 2001 yılında da devam edeceği varsayımından kaynaklanmaktadır. Hazır değerlerdeki artış ile özellikle sosyal hizmet harcamalarının azalması ve gelir amaçlı yatırımların 2000 yılı Programı seviyesinde gerçekleşmesi planlanmıştır.

Gelir amaçlı yatırımlardaki % 33'Iük eksilme, iştiraklere yapılacak nakit çıkışlarının azalmasından ve hisse senedi alımına fon ayrılmamasından kaynaklanmıştır.

OYAK'ın iştiraklerinden 2000 yılında ve daha önceki yıllarda zarar eden veya Kurum'a kar payı ödeyemeyen kuruluşlardan yansıda görülenlere toplam 47.5 trilyon lira tutarında sermaye artırımının Kurum payı olarak planlandığı tespit edilmiştir.

Kurum Yönetimince, bu iştiraklerin kazanılarak, rasyonel ve verimli çalışma ortamına kavuşturulması düşüncesiyle sermaye artışı yapıldığı değerlendirilmesine rağmen, bu iştiraklerden 2001 yılında zarar edenlerin veya karlılığı düşük olup kar payı ödeyemeyenlerin yeniden değerlendirmeye tabi tutulup, çok radikal tedbirler alınarak, Kurum'a olan mali yüklerine son verilmesinin uygun olacağı kıymetlendirilmektedir.

2001 yılı Kurum'un nakit girişleri 2000 yılıyla mukayeseli olarak incelendiğinde, yansıda görülen rakam ve yüzdelere ulaşılmıştır.

Belirgin artışlardan olan çeşitli kaynaklardaki artış, 2001 yılında ENTAŞ'ın satışından dolayı tahsil edilecek olan 2.1 trilyon liradan kaynaklanmaktadır.

Konut inşaat kaynaklarındaki artış ise, Ankara-Eryaman’da inşaatına başlanılacak olan 1. Etap 688 konuta ait üye ödentilerinden oluşmaktadır. Kurum'un 2001 yılı Planlanan Gelir Bütçesi 234.8 trilyon Türk Lirası olarak tahmin edilmektedir.

2001 yılına ait planlanan Gider Bütçesinin 13.8 trilyon lira olacağı tahmin edilmektedir.

Bir önceki yıla göre% 101 oranında artırılan Gider Bütçesi içerisinde yönetim giderleri payı % 89.8; gayrimenkul giderleri % 2; finansman giderleri % 2.7 ve diğer giderler % 5 olarak planlanmış olup, planlamada en fazla artış % 109 oranıyla yönetim giderlerinde olmuştur.

Hükümetçe yayınlanan tasarruf tedbirleri paralelinde, genel giderlerde azami tasarrufa gidilerek, gerekli önlemler alınmalıdır.

2001 yılı Çalışma Programı ve Bütçesinin değerlendirmesi yapıldığında;

1) Üyelerin konut ihtiyaçlarını gidermek amacıyla arsa alımlarına devam edilmesi,

2) Ölüm ve maluliyet yardımlarına mevcut sisteme göre devam edilmesi,

3) Üyelikte 29 yılını dolduran üyeler ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilmelerine 2 yıl kalan üyelerin talep ettikleri tarihteki rezervlerinin % 80'ini geçmemek üzere rezervleri içerisindeki ek kanuni yardım ve kar paylarının borç olarak verilmesi,

4) Konut kredisi hizmetlerinde yapılacak bir revizyona kadar; Konut kredisi limitlerinin 1.5.2001 tarihinden itibaren 10 milyar liradan 12.5 milyar liraya yükseltilmesi,

-         Aylık faiz oranlarının, 36 ay vade için aylık % 3; 117 ay vade için aylık % 3.5; ara vadelerde ise aylık % 3 ile % 3.5 arasında uygulanması, - Bakiye borcunu kapatmada % 18 ile % 4 arasına indirim yapılması,

-         Kurum konutlarında kullanılacak olan kaynakmaliyet farkı faiz oranının % 4 olarak uygulanması,

-         Gecikme faizinin Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun hükümlerine göre alınmakta olan gecikme faiziyle eşitlenmesi ve günlük olarak hesaplanmasına devam edilmesi, 5) Borç verme hizmetinde yapılacak bir revizyona kadar; -   Aidata esas maaşın 2 katı limitli aylık % 3 faiz, 6 ay vade,

-         Aidata esas maaşın 2 katı limitli aylık% 3.5 faiz, 9-12 ay vade,

-         Fevkalade borçlarda aylık % 3 faiz, 48 ay vade olarak Borç verme uygulamasının devam ettirilmesi,

-         Vakıfbank ile yapılan protokol doğrultusunda aidata esas maaşın 3 katı limitli aylık% 4 faiz, 12 ay vade uygulamasının sürdürülmesi, Bu uygulama çerçevesinde, üye, Kurum'dan aidata esas maaşın 2 katı limitli borç verme hizmetinden veya Vakıfbank kanalıyla OYAK üyelerine aidata esas maaşın 3 katı limitli olarak sunulan Vakıfbank 7/24 Açık Kredi Hizmetlerinden birini seçmesi ve sadece birinden yararlanması,

6) 40. Genel Kuru'lun almış olduğu karar gereği, konut kredilerinde ve borç verme hizmetinde uygulanan faiz oranlarının ekonomik konjonktür dikkate alınarak sürekli gözden geçirilmesi; Yönetim Kurulunca, ihtiyaç duyuldu­ğunda, uygulanan faiz oranlarında değişiklik yapılması,

7) Üyelerin ölümleri halinde Ordu Pazarları mal kredisi ve Kurum Borç Verme bakiyelerinin silinmesi uygulamasına devam edilmesi,

8) Ordu Pazarları Girne Mal Kredisi'nin 1 Mayıs 2001 tarihinden itibaren 1 milyar 200 milyon Türk Lirasından 1.5 milyar Türk Lirasına yükseltilerek uygulanmaya başlanması ve limit artışı için gerekli fonun Ordu Pazarları özkaynaklarıyla karşılanması, mal kredisi faiz oranının yıllık % 30 oranında devam etmesi, gecikme ve eksik ödeme tutarlarına uygulanacak gecikme faizinin 6183 sayılı Amme Ala­caklarının Tahsili Hakkında Kanun hükümlerine göre alınmakta olan gecikme faiziyle eşitlenmesi ve günlük olarak hesaplanması,

9)       Kar payının kar payına aylık % 3 faiz uygulanması,

10)     Kurum'un fırsat yatırımlarında kullanılacak kaynağının Kurum plasmanından veya Kurum dışı kaynaklardan sağlanması uygun görülmüştür.

Temel hedeflere ulaşmak için, yıl içinde ekonomideki gelişmelere paralel olarak gerekli önlemlerin zamanında alınması ve bütçede gerekeli değişikliğin yapılması hedeflenerek; TEFE'de % 22, TUFE'de % 27, ortalama dolar kuru 940,000 lira, ortalama Alman Markı kuru 442,000 li­ra öngörüsünün revize edilmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir.

Ekonomik istikrarın sağlanamadığı ve temel ekonomik büyüklüklerin belirlenemediği bir ortamda hazırlanan 2001 yılı Çalışma Programı ve Bütçesinde;



Çevrimiçi Ziyaretçi

16727 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Köşe Yazarı



Son Köşe Yazısı

Köşe Yazarı



ANKET

Oyak çalışanlarından memnunmusunuz
  • Toplam oy: (0%)
  • Toplam oy: (0%)
Toplam oy:
İlk oy:
Son oy:

ANKET

OYAK'ta yolsuzluk yapılıyor mu?
  • Toplam oy: (0%)
  • Toplam oy: (0%)
Toplam oy:
İlk oy:
Son oy:

ANKET

OYAK nemasından memnunmusunuz
  • Toplam oy: (0%)
  • Toplam oy: (0%)
Toplam oy:
İlk oy:
Son oy:

ANKET

OYAK yatırımlarından memnunmusnuz
  • Toplam oy: (0%)
  • Toplam oy: (0%)
Toplam oy:
İlk oy:
Son oy: