26.07.2008 tarihli arşiv haber. SPK, Oyak şirketi Tukaş hakkında “Yatırımcıyı yanılttığı ve bilanço oyunlarına başvurduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Hukukçular, hatalı bilançolar nedeniyle zarar eden yatırımcının tazminat davası açma hakkının olduğunu söyledi
SPK, Oyak Grubu şirketlerinden Tukaş'ın Genel Müdürü Ahmet Muhammet Uysal hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna gerekçe olarak ise Tukaş'ın 2005-2006 dönemini kapsayan bilançolarında yanlış ve yanıltıcı işlemlerinin yatırımcıyı zarara uğratması gösterildi. SPK'nın belirlemesine göre; 31 Aralık 2005 tarihinde Şirket tarafından bayilerine gerçek dışı fark bedeli ve vade farkı bedeli tahakkuk ettirildi. Yapılan gerçek dışı ve hileli gelir tahakkukları ile şirketin 2005 yılsonu karı 2,5 milyon YTL şişirildi. Yapılan bu hileli işlemin etkileri, 2006 yılı başında yine aynı bayilerden alınan çeşitli faturalar ile giderilmeye çalışıldı. Tukaş'ın 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin kamuya açıklanan mali tablolarının yalan, yanlış, yanıltıcı olmasının ve gerçeği yansıtmamasının 'Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi verme' suçu kapsamına girmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı. Bu yasa dışı eylemde sorumluluğu bulunan Tukaş Genel Müdürü Ahmet Muhammet UYSAL hakkında manipülasyon suçu kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. SPK ayrıca anılan dönemdeki yanlış ve yanıltıcı bilgilerin düzeltilerek yeniden yayınlanması için iki ay süre verdi.
ZARAR EDEN DAVA AÇABİLİR
Avukat İbrahim Haselçin, bu yanıltıcı ve yanlış bilgilerin sorumluları hakkında yatırımcının ceza açma hakkının olduğunu belirtti. Haselçin'e göre, 2005-2006 yıllarında bilançoya bakarak Tukaş hisse senedi alan ve zarar eden yatırımcı, bu zararının tazmini için sorumlular hakkında dava açabilir. Öte yandan, SPK'dan suç duyurusu haberinin açıklamasından önce hisse senedi alıp, bu haber nedeniyle hisselerin düşmesi durumunda zararlarını tanzim etmek için yine sorumlular hakkında hukuki hak arayışına yönelebilir.
Tukaş'ın bilançosu nasıl denetlendi
BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan “Aradan 3 yıl geçmiş, böyle bir yanlışlığın farkına nasıl varılamamış anlamak mümkün değil” diyerek, hata konusunda bağımsız denetim şirketi Deloitte'nin ve SPK'nın büyük sorumluluğu olduğunu söyledi. Daha önce bağımsız denetim firmalarının hatalarından dolayı ciddi yatırımcı zararları oluştuğunu belirten Ali Bahçuvan, sözlerini şöyle sürdürdü; 'Böylesine köklü ve büyük kuruluşlara rağmen, bilançolarda yatırımcıyı yanıltıcı ve aldatıcı uygulamalar olabiliyorsa, yatırımcı hangi bilançoya nasıl güvenecek? Aynı şekilde SPK, bu bilançoların doğruluğunu incelemekle yükümlü. SPK 3 yıl aradan sonra olayın farkına varıyor” dedi.
“Güveni azaltır”
Gedik Yatırım'dan Barış Ürkün, bu olayda bağımsız denetim şirketinin rolü ile ilgili olarak şunu söyledi: “Şeffaflığın sağlanması için yapılan denetimlerde bu gibi durumların açığa çıkarılamaması, yatırımcıların denetim şirketlerine olan güvenini azaltır. Bilançodaki yanlış, hatalı ve yanıltıcı bilgileri tahminimizce Maliye müfettişleri ortaya çıkarmış.”
Kaynak: https://www.yenisafak.com/gundem/tukasta-oyun-bitti-131029 26.07.2008