Sayısız imtiyazla ekonomide dev bir kuruluş olan OYAK’ın Ergenekon’la da tam bir organik bağ içerisinde olduğu ortaya çıktı.Sayısız imtiyazla ekonomide dev bir kuruluş olan OYAK’ın Ergenekon’la da tam bir organik bağ içerisinde olduğu ortaya çıktı.
OYAK’ın 14 kişilik yönetim kurulundan 7 isim, Ergenekon darbe ve terör örgütüyle içli dışlı bir halde görev yapıyor. Geçtiğimiz yıl toplam satışları 22,2 milyar lira, aktif büyüklüğü ise 31,6 milyar liraya ulaşan, 260 bin muvazzaf ve emekli subay üyesi bulunan OYAK, bu devasa mali portresiyle Ergenekon örgütüyle hâmisi sayılacak bir ilişki yürütüyor. Yönetim ve denetim kurullarındaki muvazzaf 7 subay da, Ergenekon tutuklanmasından sorgulanmasına, çürük raporlarına adı karışmasından fazla mesai almak için evrakta sahteciliğe kadar bir dizi karışık olayın tam ortasında yer alıyor.
BALYOZ, OYAK’IN TEPE YÖNETİMİNE İNDİ
OYAK Yönetim Kurulu Üyesi Tuğamiral Osman Kayalar, geçtiğimiz günlerde Balyoz soruşturması kapsamında 5 subay ile birlikte tutuklanarak cezaevine konuldu. Gölcük Donanma Komutanlığı’ndaki aramalarda ele geçirilen Balyoz’la ilgili belgelere ilişkin Poyrazköy ve askeri casusluk davalarının tutuksuz sanığı Tuğamiral Osman Kayalar, darbeye teşebbüs suçundan tutuklandı. Bir diğer OYAK Yönetim Kurulu üyesi olan Hava Pilot Tümgeneral Nejat Bilgin de, “mütedeyyin avcılığı” yapmaktan Ergenekon örgütüne dahil olan bir isim olarak dikkati çekiyor. Eskişehir’de Hava İstihbaratçı emekli Albay Hakan Büyük’ün çiftliğinde ele geçirilen belgeler arasında, askerin seçim çalışmaları hakkında değerlendirmeler yer aldı. “Seçim” isimli klasör, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın emri üzerine, Nejat Bilgin ve Mehmet Şanver tarafından hazırlanan imzalı yazılarda, personelin siyasi görüşleri mercek altına alınarak, bir analiz şeklinde kuvvet komutanlığına iletildi.
ÇÖRTEN, BİR TRAKTÖR KASASI EVRAKI İMHA ETTİ
OYAK’ta denetleme kurulu üyesi olan Jandarma İstihbarat Başkanı Tümgeneral Mehmet Çörten ise birkaç ay önce İzmir’e gelerek bir gecede yaklaşık bir traktör kasası evrakı imha ettirmekle suçlanıyor. Sadece sözlü emir ile gerçekleşen imha olayı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından da incelemeye alındı. Gece yarısı başlayıp sabah 06.00 sularına kadar belge imhası gerçekleştiren Çörten, 2002-2004 tarihleri arasında İzmir İl Jandarma Komutanlığı görevini yürütmüştü. Tümgeneral Çörten’in adı ayrıca son dönemde intihar ettiği iddia edilen ve yürütülen soruşturma çerçevesinde yeniden mezarı açılan Tunceli İl Jandarma Komutanı Kazım Çillioğlu’nun şüpheli ölümü nedeniyle de gündeme gelmişti. Çörten için, “Kazım Çillioğlu’nun ölümü sonrasında lojmandaki evine ilk giren kişi olduğu” iddiası ortaya atılmıştı.
DANIŞTAY KAYITLARINI OYAK’ÇI PAŞA MI SİLDİ?
Bir başka OYAK denetim kurulu üyesi olan Tümgeneral Harun Ocaklı ise Danıştay saldırısı delillerini karartmakla suçlanıyor. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yayınlanan Demokrat Gebze gazetesi, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde Tümgeneral Harun Ocaklı’nın, Danıştay saldırısında görüntü kayıtlarının silindiğini tespit eden TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni ziyaret ettiğini yazdı. Gazetenin haberine göre Ocaklı, 5,5 saat TÜBİTAK’ta kaldı. OYAK savunma ve güvenlik firmasının kaydını tuttuğu güvenlik kameralarının silindiğini tespit eden merkeze gelen Tümgeneral Harun Ocaklı’nın bu ziyareti çok gizli tutuldu.
BUNLAR DA “DAHA UFAK İŞLER”
Askeriyenin ekonomideki gücü olan OYAK’ın tepe yöneticilerinden diğerleri ise yine Ergenekon uzantılı fakat nispeten küçük olaylarla gündeme geldiler. OYAK Yönetim Kurulu üyesi Hava Tümgeneral İlhan Talu, Hasdal’da Ergenekon’dan tutuklu bulunan askerî personeli düzenli ziyaret etmesiyle tanınıyor. Talu, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ile Şükrü Sarıışık ve Engin Alan gibi isimlerin kaldığı Hasdal’a yaptığı ziyaretlerde birçok defa medya mensuplarına yakalandı. Yönetim kurulu üyesi Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu’nun adı da, askere gitmemek için sahte çürük raporu alan subay yakınlarıyla ilgili skandala karıştı. Uşaklıoğlu’nun yeğeni Salim Hastürk’ün “çürük raporu” aldığı belgelendi. OYAK Yönetim Kurulu üyesi Hava Pilot Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş ise fazla mesai parası almak için evrakta sahtecilikle suçlandı. Kurubaş’ın İzmir Çiğli’de 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı yaptığı dönemde fazla uçuş parası alabilmek için kayıtları değiştirdiği ortaya çıktı. Tümgeneral Kurubaş’ın, 25 Eylül 2009’da iki defa 15’er dakikalık uçuş yaptığı ancak fazla tazminat alabilmek için uçuş süresini 3 saat olarak gösterdiği belirlendi. Kurubaş’ın farklı tarihlerde defalarca yaptığı yalan beyanlar bilgi sistemi ve muhabere yönetimi programlarındaki kayıtlar ile gözler önüne serildi.
OYAK’TA YOK YOK!
Otomotivden gıdaya, finanstan güvenliğe kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteren OYAK’ın şirketleri şunlar: OYAK Renault, Renault Mais, OYAK Kağıt, Hektaş, Tukaş (konserve), Tam Gıda (Eti Şekerleme Üretim), Eti Pazarlama (Eti Şekerleme Pazarlama), Omsan, OYAK Güvenlik, OYAK İnşaat, OYAK Anker Bank, Halk Leasing, OYAK Menkul Değerler, Adana, Mardin, Birçim, Bolu, Aslan ve Ünye Çimento fabrikaları.
Kaynak: https://www.haksozhaber.net/ergenekon-uzakta-degil-oyakta-24122h.htm 02 Eylül 2011