Cumhuriyet Savcılığı, kanlı Danıştay cinayetinde OYAK Güvenlik'in kamera kayıtlarını sildiği iddiaları üzerine yürüttüğü soruşturmada şok bir bilgiye ulaştı.
İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, kanlı Danıştay cinayetinde OYAK Güvenlik'in kamera kayıtlarını sildiği iddiaları üzerine yürüttüğü soruşturmada şok bir bilgiye ulaştı.
Eski bir OYAK çalışanın itirafları ve ele geçirilen belgeler, OYAK'ta telekulak üssü kurulduğunu ortaya çıkardı. OYAK Güvenlik içinde kurulan telekulak biriminin Koç, Sabancı, Doğuş Holding gibi büyük şirketler ile aralarında İş Bankası'nın da bulunduğu bankaların yöneticilerini dinlediği tespit edildi. Birimi kuran dönemin OYAK Güvenlik Genel Müdürü Orhan Çoban ve beş şüpheli hakkında yeni bir soruşturma başlatıldı.
İşte bu aramalar esnasında ABD-CİA bağlantılı şirketten alınan dinleme aletleri yakalanıyor.
Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, OYAK Güvenlik Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu dokuz kişinin tutuklandığı 'Danıştay cinayetinde delil karartma' soruşturmasını derinleştiren İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, kurumda yasadışı dinleme yapıldığını tespit etti. Savcılık, soruşturmada ifade veren eski bir OYAK çalışanın itirafları ve ele geçirilen delillerle altı şüpheli hakkında yeni soruşturma başlattı.
'DANIŞTAY'DAN TELEKULAK ÇIKTI
TÜBİTAK 2010 yılında Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği raporda Danıştay saldırısını kaydeden OYAK Güvenlik'e ait kameraların karartıldığını ve görüntülerin silindiğini bildirmişti. Bu rapor üzerine, Ergenekon'la birleştirilen Danıştay saldırısıyla ilgili ayrı bir soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, OYAK Güvenlik Şirketi'nin İstanbul ve Ankara şubelerinde arama yapmış ve gözaltına alınan şüphelilerden dokuzunu tutuklatmıştı. Savcılığın soruşturmayı derinleştirmesi üzerine, Danıştay saldırısında delilleri karartmakla suçlanan şüphelilerin yasadışı dinleme faaliyetleri de deşifre oldu.
DOSYAYA ANKARA BAKIYOR
Savcılık, büyük holding ve bankaların yöneticilerini dinleyerek 'sanayi casusluğu' yaptığı tespit edilen OYAK Güvenlik çalışanları hakkında yeni bir soruşturma başlattı. Ancak olay yeri Ankara olduğu için görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne gönderdi. Ankara'da yürütülen soruşturmada ise OYAK Güvenlik'te Genel Müdür Orhan Çoban şirket bünyesinde telekulak birimi kurarak 'sanayi casusluğu' ve yasadışı dinleme faaliyeti yürüttüğü belirlendi.
HOLDİNGLERE OYAK KISKACI
Şüpheliler Çoban ve beş OYAK çalışanıyla ilgili soruşturma dosyasına giren belgelere göre, OYAK Güvenlik'in yıllarca dev şirketleri ve bankaları yasadışı yollarla dinlediği tespit edildi. Bu şirketlerin başında Koç Holding, Sabancı Holding ve Doğuş Holding'in (Ayhan Şahenk) geldiği belirlendi. OYAK Güvenlik Şirketi bünyesinde kurulan telekulak biriminin büyük holdinglerin yanısıra Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası'nın aralarında bulunduğu birçok banka yöneticisi ile bazı holding patronlarını dinlediği belirlendi. Borsacıları da dinleyen 'telekulak' biriminin elde ettiği ticari sırların, ekonomik çıkar sağlamak için kullanıldığı tespit edildi. OYAK içindeki yapılanmanın bu yöntemle milyarlarca dolarlık ekonomik kazanç sağladığı iddia edildi.
KİŞİSEL BİLGİLERLE ŞANTAJ
Soruşturmada, Danıştay'da karartma soruşturmasında tutuklanan emekli Kurmay Albay Orhan Çoban'ın kurduğu dinleme ve izleme biriminin Türkiye'deki büyük şirket, banka ve yöneticilerin kişisel hayatına yönelik bilgi ve belge de topladıkları belirlendi. Holding ve şirketlerin yöneticilerini yıllarca yasadışı yollardan izleyip dinleyen Çoban ve ekibinin, elde ettiği bilgileri şantaj amaçlı kullandığı da belirlendi.
Orhan albay aradı kameralar çalışıyor
Eski Oyak Güvenlik Sistemleri Genel Müdürü Orhan Çoban'ın Silivri Cezaevi'nde hayatını kaybeden Ergenekon davası sanığı eski MİT'çi Kaşif Kozinoğlu ile ilişkisini ilk gündeme getiren isim eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür oldu. Danıştay saldırısında kameraların bozuk veya bakımda olduğunu gazetelerden okuduğunu belirten Eymür, "Oradaki güvenlik şirketinin başında, benim yanımda 1990'lı yıllarda çalışmış olan Orhan Çoban isimli emekli albay var. Kaşif Binbaşı (Kozinoğlu) ile bize gelen grubun en kıdemlisiydi" dedi.
Eymür, kendisine ait internet sitesinde de Orhan Çoban ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Yeşil'in bahsettiği Kemal Yılmaz paşa, o tarihlerde MİT'teki Yavuz Ataç, Orhan Çoban, Kaşif Kozinoğlu gibi 'Özel Kuvvetler Komutanlığı (Özel Harp)' kökenli emekli subaylarla yakın ilişki içindeydi. Bu kişiler MİT müsteşarı olacağına muhakkak gözüyle baktıkları Kemal Yılmaz'a devamlı bilgi taşıyorlardı. MİT'teki asker kökenliler Kemal Yılmaz'ın başlarına geleceğine o kadar kesin bakıyorlardı ki, nakledilenlere göre Yavuz Ataç ve Orhan Çoban, yeni yapılanma ile ilgili listeleri tanzim ederken makam kavgasına girmişler, aralarında sert tartışmalar çıkmıştı."
Danıştay saldırısında güvenlik kameralarının karartıldığı iddialarıyla ilgili soruşturmada göz altına alınan Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'un ajandasında, Çoban'la ilgili önemli bir not bulundu.
DEVLETİ KORUMAK AYIP DEĞİL
Ulusoy'un ajandasına, 17 Mayıs 2006 tarihinde üye Mustafa Yücel Özbilgin'in ölümü, iki üyenin de yaralanmasıyla sonuçlanan Danıştay saldırısından iki gün önce 'Danıştay video sistemleri çalışıyor. Orhan albay aradı' ifadelerini not ettiğini tespit edildi. Coşkun Ulusoy'un, Danıştay saldırısında kameraların karartıldığı iddialarında adının geçmesinden şikayetçi olan MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'na, "Devleti korumak ayıp değil" dediği dinlemeye takılmıştı.
Kozinoğlu ile konuşmasında Ulusoy, kameraların karartılması ile ilgili olarak çıkan haberler için 'Bazı yazı çiziler çıkıyor onlara da moralinizi bozmayın" diyor. Kozinoğlu'nun, "Bugün çıktı mı efendim?" diye sorması üzerine Ulusoy, "Hayır yani. Orhan'la ilgili falan çıkarken hani araya sokuyorlar" cevabını veriyor. Kozinoğlu da "Her zaman yapıyorlar efendim" diyor. Ulusoy ise "Ya s.. et. Boş ver. İt ürür kervan yürür. Devleti korumak ayıp değil günah değil" karşılığını veriyor.
Dinleme cihazları CIA bağlantılı şirketten alındı
Sanayi casusluğu soruşturmasında, OYAK'taki telekulak birimini 2000 yılında 'Danıştay'ta delilleri karartma soruşturması'nda tutuklanan Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan emekli Kurmay Albay Orhan Çoban'ın kurduğu tespit edildi. Telekulak birimi için, 2000 yılının hemen başında cep telefonu dinleme-izleme ve elektronik yazışmaların takibi için cihaz satın almak amacıyla ABD'de bir dizi temaslarda bulunduğu bilgisi de yer alıyor. Bu kapsamda Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) ile çalışan bazı teknoloji şirketleriyle Virginia'da görüşmeler yapıldığı, hemen ardından cihazlar satın alınarak Türkiye'ye getirildiği belirlendi. 2000-2003 arasında OYAK Güvenlik'in milyonlarca dolarlık dinleme ve izleme cihazı satın aldığı belirtildi.
Kaynak: https://www.patronlardunyasi.com/oyakgate-koc-dogus-sabanci-nasil-dinlendi 15.05.2012